Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Τι είναι η «Μπλε Οθόνη» και τι σημαίνει για το σύστημά μας

1-blue-screenΔεν είναι τυχαίο που η Μπλε Οθόνη σφάλματος των Windows αναφέρεται στα Αγγλικά σαν «η Μπλε Οθόνη του Θανάτου» (Blue Screen of Death, BSOD). Αυτού του τύπου οι οθόνες εμφανίζονται όταν συμβαίνει στα Windows ένα σφάλμα τόσο σοβαρό, που το λειτουργικό δεν μπορεί να συνέλθει χωρίς να γίνει reset του υπολογιστή. Το χειρότερο όμως είναι πως οι οθόνες αυτές είναι σαν τις κατσαρίδες: αν δείτε μία, το πιθανότερο είναι να δείτε κι άλλες στο μέλλον. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε τι τις προκαλεί και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε.

Τι Προξενεί τις Μπλε Οθόνες

Σε γενικές γραμμές, οι μπλε οθόνες προκαλούνται από δύο πράγματα: Είτε από κάποιο ελάττωμα ή δυσλειτουργία στο hardware του υπολογιστή, είτε από πρόβλημα με low level πρόγραμμα το οποίο λειτουργεί στον πυρήνα (kernel) των Windows.
Τα κανονικά προγράμματα στον υπολογιστή μας (Office, Browser, παιχνίδια κλπ) αν συναντήσουν κάποιο σφάλμα, μπορούν να κλείσουν χωρίς να επηρεάσουν το υπόλοιπο λειτουργικό σύστημα.
Όταν όμως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το υλικό μέρος του υπολογιστή ή συμβεί κάποιο κόλλημα σε επίπεδο πυρήνα, τα Windows δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και αναγκάζονται να διακόψουν εντελώς τη λειτουργία τους, με βίαιο τρόπο, κλείνοντας και επανεκκινώντας τον υπολογιστή.

Τι Φταιει?

Το χειρότερο με αυτές τις μπλε οθόνες είναι πως, παρ' όλο που είναι γεμάτες κείμενο, το μεγαλύτερο μέρος του είναι «σάλτσα» που δεν δίνει καμία χρήσιμη πληροφορία (είναι ουσιαστικά ακριβώς το ίδιο σε κάθε BSOD).
Από την άλλη μεριά το χρήσιμο κομμάτι του κειμένου, που είναι συνήθως τρεις γραμμές όλες κι όλες, δεν σημαίνει τίποτα για το 99% των χρηστών.

Αποκρυπτογραφώντας τις μπλε οθόνες

Συνήθως μετά από μια μπλε οθόνη στα Windows 7 εμφανίζεται η επιλογή "Check for solutions" στο Action Center, που ίσως να οδηγήσει σε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το σφάλμα.
2-check-for-solutions
Ας μην γελιόμαστε, όμως: ο καλύτερός μας φίλος είναι η αναζήτηση στο Internet.
Aν η Microsoft ήξερε ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα, θα είχε προβλέψει τα ίδια τα Windows να πρότειναν άμεσα μια λύση.
Δεν είναι τυχαίο που στις μπλε οθόνες των Windows 8, δεν παριστάνουν καν πως θα ψάξουν, απλά μας προτείνουν να κάνουμε αναζήτηση για κάποιον συγκεκριμένο όρο.
3-windows-8-bsod
(χώρια που έβαλαν ένα πιο απαλό γαλάζιο και ένα θλιμμένο φατσάκι, μπας και μας τρομάζουν λιγότερο)
Μπαίνοντας στη μηχανή αναζήτησης της επιλογής μας και κάνοντας αναζήτηση για το συγκεκριμένο λάθος, πχ "DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL", "MANUALLY_INITIATED_CRASH" ή "HAL_INITIATION_FAILED" είναι πολύ πιθανότερο να βρούμε κάποια λύση για το πρόβλημά μας.
Ομοίως εξαιρετικά χρήσιμο είναι να ψάξουμε αν αναφέρεται κάποιο συγκεκριμένο αρχείο .sys, .exe ή .dll καθώς και τα errors της μορφής 0x000000e2 κλπ
4-detail-bsod

Χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση των μπλε οθονών

Ελέγξτε για ιούς και λοιπά Malware: Αν κάποιο malware καταφέρει να διεισδύσει στον πυρήνα των Windows, μπορεί να προξενήσει αστάθεια. Δεν συμβαίνει βέβαια συχνά, αλλά είναι καλό να αποκλείσετε το ενδεχόμενο.
Εγκαταστήστε ανανεωμένους drivers: ένας λάθος ή προβληματικός driver μπορεί να φέρει τόσες μπλε οθόνες στο σύστημά σας, που θα νομίζετε πως βλέπετε το «Απέραντο Γαλάζιο».
Μπείτε στην Ασφαλή Λειτουργία (Safe Mode): Αν ο λάθος ή ελαττωματικός Driver που βάλατε δεν σας αφήνει καν να μπείτε στα Windows και βγάζει μπλε οθόνη με το που ξεκινάει ο υπολογιστής, μπορείτε να δοκιμάσετε να μπείτε σε safe mode και να δοκιμάσετε από εκεί το System Restore.
Ελέγξτε για προβλήματα του Hardware: Η μνήμη είναι ένας από τους πλέον συνήθεις υπόπτους για μπλε οθόνες. Αν όμως έχετε παρατηρήσει τελευταία να υπερλειτουργεί ο ανεμιστήρας (ή, αντίθετα, να μην λειτουργεί καθόλου), μάλλον το πρόβλημά σας είναι πρόβλημα υπερθέρμανσης λόγω σκόνης που έχει συγκεντρωθεί στον υπολογιστή.
Επανεγκαταστήστε τα Windows: Αυτή είναι και η πιο δραστική λύση από όλες. Αν το πρόβλημα δεν είναι στο Hardware, τότε θα έχετε έναν υπολογιστή κυριολεκτικά σαν καινούριο, αλλά θα πρέπει να εγκαταστήσετε από την αρχή όλα σας τα προγράμματα. Βέβαια, αν το πρόβλημα ήταν στο Hardware, θα έχετε χάσει μερικές ώρες για την επανεγκατάσταση τζάμπα και βερεσέ...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews