Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Παίξτε καινούργια παιχνίδια σε παλιό υπολογιστή

Εγκαταστήσατε ένα νέο παιχνίδι, αλλά, αντί να "τρέχει", το βλέπετε να "σέρνεται"; Με την κατάλληλη ρύθμιση κάποιων παραμέτρων ίσως γλιτώσετε την αναβάθμιση!
Μια από τις πλέον διαδεδομένες χρήσεις των PCs τους δίνει το ρόλο της παιχνιδομηχανής. Εξάλλου, οι high-end κάρτες γραφικών, όπως οι νέες 7800 της NVIDIA, απευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά σε φανατικούς gamers, που θέλουν να έχουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη διασκέδασή τους με ένα παιχνίδι. Τι γίνεται, όμως, με τους υπόλοιπους;
Τα παιχνίδια για υπολογιστές είναι σοβαρή υπόθεση και όχι απλώς... παιχνιδάκι! Όσο περίεργο και αν φαίνεται, οι πλέον απαιτητικές εφαρμογές για έναν υπολογιστή είναι, ακριβώς, τα παιχνίδια! Πώς μπορεί, όμως, κανείς να απολαμβάνει στην οθόνη του πρόσφατους τίτλους, χωρίς να χρειάζεται να αναβαθμίσει το PC του και, ταυτόχρονα, χωρίς αυτοί να κινούνται με ρυθμούς... χελώνας;
Για αυτόν το λόγο, τόσο μέσα στους drivers μίας κάρτας γραφικών όσο και μέσα στα ίδια τα παιχνίδια, αλλά και σε αρχεία που βρίσκονται στο φάκελο εγκατάστασής τους, βρίσκονται επιλογές και παράμετροι που μπορεί κανείς να "πειράξει", ώστε να βρει τον ιδανικό συνδυασμό ανάμεσα σε ταχύτητα και ποιότητα για το δικό του υπολογιστή. Δυστυχώς, η αύξηση της ταχύτητας θα έχει αντίκτυπο στην ποιότητα απεικόνισης του παιχνιδιού - ή, τουλάχιστον, αυτό συμβαίνει τις περισσότερες φορές. Θα μπορέσετε όμως να επιλέξετε τις παραμέτρους που κρίνετε ότι σας χρειάζονται, ώστε να βρείτε τη χρυσή τομή ανάμεσα σε ταχύτητα και ποιότητα ή -στη χειρότερη των περιπτώσεων- για να μπορέσετε να παίξετε στον υπολογιστή σας έναν νέο, απαιτητικό τίτλο, αναβάλλοντας για λίγο ακόμη την αναπόφευκτη αναβάθμιση;
Στην... πράξη:


Βήμα 1ο: Μία από τις πρώτες κινήσεις που θα πρέπει να κάνετε είναι να προμηθευτείτε τους τελευταίους drivers για όλα τα υποσυστήματα του υπολογιστή σας. Φροντίστε, επίσης, να έχετε στη διάθεσή σας την τελευταία έκδοση των DirectX της Microsoft. Εγκαταστήστε όλους τους drivers, επανεκκινώντας τον υπολογιστή κάθε φορά που σας ζητείται. Όταν οι νέοι drivers βρίσκονται στον υπολογιστή σας, κάντε δεξί κλικ στο desktop των Windows και επιλέξτε Properties. Πηγαίνετε στο τελευταίο από τα tabs (Settings) και από εκεί κάντε κλικ στο πλήκτρο Advanced, που βρίσκεται κάτω δεξιά. Επιθεωρήστε τις παραμέτρους των drivers σας και μειώστε το antialiasing και anisotropic filtering στη χαμηλότερη δυνατή τιμή. Αυτά φροντίζουν, το μεν πρώτο να εξομαλύνει την εικόνα για να μην είναι ορατά τα ενοχλητικά pixels σε διαγώνιες γραμμές, το δε δεύτερο να διορθώνει την προοπτική των γραφικών, ώστε να εξαφανίζονται σχετικές μικροατέλειες κατά την παρουσίασή τους στην οθόνη. Δοκιμάστε να τρέξετε το παιχνίδι που σας ενδιαφέρει. Αν κινείται ομαλά, αυτό αρκούσε και μπορείτε να δοκιμάσετε να ανεβάσετε τις τιμές αυτών των παραμέτρων. Αν όχι, ας συνεχίσουμε!
Βήμα 2ο: Αναγνωρίζοντας τις υψηλές απαιτήσεις των τίτλων τους, οι δημιουργοί παιχνιδιών προσθέτουν σε αυτούς επιλογές μέσω των οποίων μπορεί κανείς να παραμετροποιήσει τον τρόπο με τον οποίο θα παρουσιάζονται τα γραφικά, θα αναπαράγεται ο ήχος και, γενικά, θα λειτουργεί η "μηχανή" (ο κεντρικός κώδικας) κάθε τίτλου. Έτσι, μία επίσκεψη στα Preferences ή Options ενός παιχνιδιού θα σας φέρει αντιμέτωπους με τέτοιες επιλογές. Καλό είναι σε όποιον τίτλο συναντάτε την επιλογή Advanced να εξετάζετε και τα δικά της περιεχόμενα, αφού συχνά πίσω από αυτήν κρύβονται ακόμη περισσότερες -και αποτελεσματικές- επιλογές. Ας δούμε, σε γενικές γραμμές, τι κάνει τι:
Antialiasing - Anisotropic Filtering: Πρόκειται για τις επιλογές που συναντήσαμε και νωρίτερα στους drivers. Αν στους drivers έχετε ρυθμίσει αυτές τις επιλογές στο 0 ή default, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εφαρμόζονται αυτές οι λειτουργίες, αλλά ότι θα επιλέγει το παιχνίδι το αν θα εφαρμοστούν ή όχι! Έτσι, εκτός από τους drivers, θα πρέπει να μειώσετε την τιμή τους και εδώ. Καλό είναι, επίσης, αν αποφασίσετε να αυξήσετε την τιμή τους, να μην το κάνετε μέσω των drivers, αλλά μέσω των επιλογών του παιχνιδιού.
Βήμα 3ο: Lights - Lighting: Επιλογή που αναφέρεται -πού αλλού;- στο φωτισμό του τρισδιάστατου κόσμου ενός παιχνιδιού. Όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή, τόσο ρεαλιστικότερος, πληρέστερος -θα μπορούσαμε να πούμε- και πιο εντυπωσιακός θα είναι ο φωτισμός και, αντίστοιχα, τόσο μεγαλύτερος ο αντίκτυπος στις επιδόσεις.
Βήμα 4ο: Reflections: Ό,τι γυαλίζει μπορεί να μην είναι πάντα χρυσός, αλλά τις περισσότερες φορές έχει αντανακλάσεις! Αυτές κοστίζουν σε ταχύτητα, και έτσι μπορεί να φαίνονται ομορφότερα τα τζάμια ενός αυτοκινήτου όταν αντικατοπτρίζουν τον γύρω κόσμο, αλλά την ίδια στιγμή καταφέρνουν επιτυχώς να διπλασιάζουν τον αριθμό των υπολογιζόμενων πολυγώνων. Ειδικά στην περίπτωση του Half-Life 2 συναντά κανείς επιλογές που επιτρέπουν τον ακριβή ορισμό του "τι θα αντανακλάται" - με την επιλογή "world", δηλαδή "τα πάντα", να είναι ασφαλώς η πλέον απαιτητική.
Βήμα 5ο: Shaders: Οι shaders είναι κομμάτια κώδικα που αναλαμβάνουν να απεικονίσουν συγκεκριμένα εφέ ή υφές επιφανειών στον τρισδιάστατο κόσμο ενός παιχνιδιού. Η πρώτη διάσημη εφαρμογή και χαρακτηριστικό παράδειγμα της λειτουργίας τους ήταν στο νερό που παρουσιαζόταν στον τίτλο Morrowind. Αν μία κάρτα υποστήριζε τους shaders που υποστήριζε και ο τίτλος, το νερό φαινόταν απολύτως ρεαλιστικό, με κυμματισμούς, αλλοίωση των επιφανειών που βρίσκονταν "πίσω" του (φαινόμενο διάθλασης) κ.λπ. Αρκετοί, όμως, προτίμησαν να ξεχάσουν το... ρεαλιστικό υδάτινο στοιχείο, αφού είχε σημαντικές επιπτώσεις στις επιδόσεις του συγκεκριμένου τίτλου. Μέχρι σήμερα, οι shaders χωρίζονται, κυρίως, σε τρία διαφορετικά στάδια: τους shaders 1.1, 2 και 2+. Φυσικά, όσο αυξάνεται η έκδοσή τους, τόσο καλύτερα τα εφέ του τίτλου που τους υποστηρίζει. Έτσι, ακόμη και μία αρκετά δυνατή GeForce 6800GT θα παρουσιάσει τη δράση του Chronicles of Riddick... καρέ-καρέ, αν κάνει κάποιος το λάθος να ενεργοποιήσει την υποστήριξη Shaders 2+ του τίτλου!
Βήμα 6ο: ΕΑΧ & 3D/Positional Audio: Ο ήχος παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο με τα γραφικά στο πόσο ρεαλιστικός θα είναι ο κόσμος που απεικονίζει ένας τίτλος. Ο πολυκάναλος, "περιβαλλοντικός" ή "τρισδιάστατος" ήχος αναλαμβάνει με δύο ή περισσότερα ηχεία να δώσει την ψευδαίσθηση του χώρου, ώστε ένα βέλος να ακούγεται να ξεκινά από μπροστά αριστερά, να αστοχεί και να χτυπά πίσω δεξιά από το χαρακτήρα. Οι υπολογισμοί για κάτι τέτοιο είναι, βεβαίως, αρκετά απαιτητικοί σε επίπεδο ισχύος και έτσι, αν το σύστημα ήχου του υπολογιστή σας δεν έχει κάποια συμβατή με τον εκάστοτε τίτλο μορφή επιτάχυνσης τρισδιάστατου ήχου, καλύτερο είναι να απενεργοποιήσετε την όποια σχετική επιλογή.
Πηγή : PCW MAG

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews