Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Βρείτε τα serial number των εγκατεστημένων σας προγραμμάτων

Ενώ υπάρχουν στο Internet δωρεάν εφαρμογές για οτιδήποτε, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε τουλάχιστον ένα πρόγραμμα για το οποίο πληρώσαμε – ακόμα κι αν αυτό είναι τα windows ή και το office που ήρθαν προεγκατεστημένα στο laptop μας. Και, φυσικά, το να γνωρίζουμε το serial number είναι το κλειδί αν χρειαστεί ποτέ να τα επανεγκαταστήσουμε (π.χ. σε περίπτωση format ή αν αλλάξουμε υπολογιστή). Κι ενώ οι περισσότερες εταιρείες μας στέλνουν σε ένα email τον serial number, ακόμα κι αν αυτό το email για κάποιο λόγο χαθεί, με τις δυόμισι εφαρμογές που θα σας δείξουμε, μπορεί να είναι ζήτημα δευτερολέπτων να ανακτήσουμε τους κωδικούς μας.
Γιατί δυόμισι, αναρωτιέστε? Ουσιαστικά, οι δύο από τις εφαρμογές που θα σας προτείνω έχουν ακριβώς το ίδιο Interface, καθώς η μία αποτελεί "παρακλάδι" της άλλης, και έχουν ελαφρώς διαφορετικές ικανότητες ανάκτησης – ορισμένες εφαρμογές τις βρίσκει μόνο η μία ή η άλλη, ενώ έχουν φυσικά αρκετές κοινές.

Magical Jellybean Keyfinder

Το Magical Jellybean Keyfinder υποστηρίζει περισσότερα από 300 προγράμματα, ενώ μπορεί ακόμα να σκανάρει και εγκαταστάσεις Windows που δεν είναι φορτωμένες (σε κάποιο δεύτερο partition) ή μπορεί καν να μην μπορούν να κάνουν boot. Αντίστοιχη δωρεάν εφαρμογή θα βρείτε και για Mac.
Αν έχετε μεγαλύτερες απαιτήσεις, η ιστοσελίδα του Magical Jellybean προτείνει το πληρωμένο πρόγραμμα Recover Keys, που υποστηρίζει πάνω από 3600 προγράμματα.
Το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά απλό στη χρήση. Τρέχοντάς το, εντοπίζει τα key locations (480 στη screenshot) καθώς και τα συγκεκριμένα κλειδιά, στην προκειμένη περίπτωση 6 για τα εικονιζόμενα προγράμματα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε την εφαρμογή της επιλογής σας, και θα εμφανίσει τα αποθηκευμένα στοιχεία της.
Έχετε υπ' όψιν πως υπάρχει περίπτωση πως αν έχετε unregistered εφαρμογές στον υπολογιστή σας, το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει μια τάση να τις εμφανίζει με κενά στοιχεία.
Η εφαρμογή μπορεί να αποθηκεύσει τα κλειδιά σε μορφή TXT ή CSV.

Enchanted Keyfinder

Ποια είναι ακριβώς η σχέση ακριβώς ανάμεσα στο δημιουργό του Magical Jellybean Keyfinder και τουEnchanted Keyfinder, δεν είμαι βέβαιος.
Ίσως να ήταν συνεργάτες στο Magical, και δημιουργικές διαφορές να ανάγκασαν τον ένα να πάρει το δικό του δρόμο με το Enchanted. Ίσως μπήκε ανάμεσά τους μια γυναίκα. Μπορεί να ήταν περίπτωση βιομηχανικής κατασκοπείας (πράγμα πολύ συχνό σε δωρεάν εφαρμογές...).
Όπως και νά 'χει, το Enchanted Keyfinder είναι ένα πρόγραμμα πανομοιότυπο σε εμφάνιση με το Magical Bean Keyfinder (αν και με ελαφρώς καλύτερο όνομα, κατά τη γνώμη μου).
Μία δυνατότητα όμως που το κάνει να ξεχωρίζει, είναι το ότι μπορεί να χρησιμοποιεί για να αλλάξει κανείς το serial number των Windows στο σύστημά του.
Αρκεί, με επιλεγμένα τα Windows, να πάει κανείς στο menu Tools και να επιλέξει το Change Windows Key, και το πρόγραμμα του δίνει αμέσως αυτή τη δυνατότητα.

LicenceCrawler

Αν τα προηγούμενα δύο προγράμματα σας φάνηκαν ερασιτεχνικά, το LicenseCrawler είναι για εσάς. Πρόκειται για ένα σαφώς πιο ανεπτυγμένο πρόγραμμα, που θα ελέγξει ενδελεχώς το registry των Windows και θα προσπεράσει προστασίες ορισμένων προγραμμάτων για τους κωδικούς του.
Το LicenseCrawler είναι δωρεάν για προσωπική χρήση, ενώ για επαγγελματική θέλει registration, και μας το υπενθυμίζει όποτε το ανοίγουμε.
(τώρα, ποιός ελέγχει κάτι τέτοιο, ειδικά στην Ελλάδα, θα σας γελάσω, και δεν το θέλω)
Βέβαια, μαζί με τις προηγμένες δυνατότητες, έρχεται και μεγαλύτερη πολυπλοκότητα όσον αφορά το Interface. Οι Power Users μπορούν να εκμεταλλευτούν δυνατότητες όπως ο έλεγχος ενός τρίτου υπολογιστή μέσω τοπικού δικτύου, ή η χρήση φίλτρων blacklist και whitelist.
Για το μέσο χρήστη, πάντως, οι παραπάνω ρυθμίσεις είναι αρκετές (με προαιρετικό το 64 bit Scan, αναλόγως αν έχει 64 bit windows ή όχι). Στη συνέχεια πατάμε το start, και λαμβάνουμε μία ακόμα υπενθύμιση πως δεν έχουμε πληρώσει τίποτα για το πρόγραμμα.
Προφανώς ο δημιουργός προσπαθεί να πρήξει τους χρήστες μέχρι να απηυδίσουν και να αγοράσουν το πρόγραμμά του. Όχι ότι είναι κατακριτέο κάτι τέτοιο, το ψωμί του θέλει να βγάλει ο άνθρωπος, αλλά ενδεχομένως να υπάρχουν και καλύτεροι τρόποι από το συνεχές πρήξιμο.
Όταν ολοκληρωθεί το scan, το πρόγραμμα εμφανίζει τα αποτελέσματα.

Συνοψίζοντας

Από τις παραπάνω δωρεάν εφαρμογές που παρουσιάζω, καμία δεν βρήκε το 100% των serial numbers στο σύστημα, και μάλιστα όλες είχαν από μία εφαρμογή που βρήκαν μοναδικά.
Για να είστε βέβαιοι λοιπόν πως θα βρείτε όλα τα serial numbers που αναζητάτε, η καλύτερη στρατηγική είναι να δοκιμάσετε και τα τρία παραπάνω προγράμματα.
Προσοχή: Ορισμένα viruscan θα αναφέρουν τα προγράμματα αυτά σαν malware (πράγμα λογικό, δεδομένου του ότι ασχολούνται με serial numbers και backdoor αναζητήσεις στη registry). Αν τα έχετε κατεβάσει από τα link που αναφέρουμε, είναι απόλυτα ασφαλή, και πρόκειται απλά για false positives
πηγή: pcsteps.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews