Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Έρευνα: Η «πειρατεία» δεν βλάπτει την online μουσική βιομηχανία

Παρόλο που οι μουσικές εταιρείες υποστηρίζουν πως η πειρατεία ζημιώνει τις πωλήσεις τους, στην πραγματικότητα τα σάιτ που επιτρέπουν την παράνομη διακίνηση τραγουδιών αυξάνουν τα κέρδη των online υπηρεσιών σαν το iTunes.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα του Ινστιτούτου Τεχνολογικών Μελετών (Institute for Prospective Technological Studies) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μελετώντας τις ιντερνετικές συνήθειες περισσότερων από 16.000 Ευρωπαίων, και συνδυάζοντας και άλλα στοιχεία, οι ερευνητές του Ινστιτούτου υπολόγισαν ότι, αν δεν υπήρχαν σάιτ σαν το Pirate Bay, οι νόμιμες πωλήσεις θα ήταν κατά μέσο όρο 2% μικρότερες.

Οι ερευνητές επίσης επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι όσοι κατεβάζουν “πειρατική” μουσική δεν θα αποφάσιζαν να πληρώσουν για να αποκτήσουν τα αγαπημένα τους τραγούδια τραγούδια, στη περίπτωση που έκλειναν όλα τα σάιτ διαμοιρασμού αρχείων. Παράλληλα, ανακάλυψαν πως οι ιντερνετικές υπηρεσίες αναπαραγωγής μουσικής, σαν το Spotify, αυξάνουν κατά 7% τον τζίρο των online “δισκοπωλείων”.

Βέβαια, οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν πως το δωρεάν “κατέβασμα” μουσικής παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών. Επιπλέον, στη μελέτη δεν συνυπολογίζεται η επίδραση της πειρατείας στα συμβατικά δισκοπωλεία.

Ενδιαφέρον είναι ότι η συγκεκριμένη μελέτη δεν είναι η πρώτη που καταλήγει σε τέτοιες εκτιμήσεις. Το 2011, ο Douglas Merril, πρώην διευθυντικό στέλεχος της ΕΜΙ, υποστήριξε πως, τον καιρό που δούλευε στη δισκογραφική εταιρεία, ανέλυσε το προφίλ χρηστών του Limewire και ανακάλυψε πως συγκαταλέγονται στους καλύτερους πελάτες του iTunes. Μία περσινή έρευνα της The American Assembly έδειξε πως όσοι κατεβάζουν πειρατική μουσική ξοδεύουν για νόμιμα τραγούδια 30% περισσότερα χρήματα από τον μέσο χρήστη.
πηγή: servicepcgreece.net

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews