Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Football Manager 2014

Ένα ακόμη βήμα προς την τελειότητα
Γνωρίζουμε ότι η Sports Interactive είναι για τα παιχνίδια football manager  o,τι είναι ότι η Visual Concepts για τους μπασκετικούς τίτλους. Δηλαδή, εδώ και χρόνια έχει "στρογγυλοκαθίσει" στην κορυφή του είδους και με κάθε ετήσια έκδοση καταφέρνει να παραδίδει έναν άρτιο τεχνικά και "παικτικά" τίτλο, άκρως απολαυστικό για τους λάτρεις τους είδους, και με ουσιαστικές αλλαγές τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο. Με την προσθήκη της 3D μηχανής γραφικών προ ολίγων ετών, η σειρά πρόσθεσε αυτό που της έλειπε όσο τίποτα άλλο, ενώ οι βελτιστοποιήσεις στον τομέα των τακτικών δεν έλλειπαν, με αποτέλεσμα η ποιότητα να ανεβαίνει σταθερά.

Φέτος, το Football Manager 2014 φέρει περισσότερες "παρασκηνιακές" παρά οπτικές και επιφανειακές αλλαγές. Μια από αυτές τις αλλαγές, που βρήκαμε ευπρόσδεκτη, ήταν αυτή του user interface, το οποίο για τον γράφοντα αποτελούσε μεγάλο αγκάθι, διότι πάμπολλες φορές ήταν περίπλοκο και «μπούκωνε» τον παίκτη με σωρεία πληροφοριών, που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ήταν αχρείαστες για τη δεδομένη χρονική στιγμή.
 
Η σχολαστική Sports Interactive έλυσε αυτό το θέμα με μια μοντέρνα ανανέωση στο user interface, με την κεντρική μπάρα να είναι λιγότερο ασαφής και πιο απλή στην κατανόησή της. Τέσσερα βασικά κουμπιά είναι αυτά που διαχειρίζονται το σύλλογο, τα διοικητικά, το προπονητικό team και τις μεταγραφές. Βελτιστοποιήσεις θα δείτε ότι υπάρχουν στο news feed, τις μεταγραφές και σε αρκετά μέρη διάσπαρτα στο menu. Τεράστιες αλλαγές δεν είναι σε καμία περίπτωση αλλά αξίζουν εύσημα, λοιπόν, στην ομάδα ανάπτυξης που σχεδίασε ένα φιλικό προς τους νεοφερμένους και γνώριμο στους παλιούς του αθλήματος interface.
Προχωράμε σε μια ακόμη, λιγότερη σημαντική, αλλά άξια αναφοράς, αλλαγή, που αφορά στη μηχανή γραφικών. Προς απογοήτευση όσων περιμένουν απεικόνιση εφάμιλλη με αυτές των FIFA και Pro, οι παίκτες αποτελούν ακόμη… «μπαρμπαδέλια». Λιγοστές κινήσεις και απλοποιημένα animationsσυνθέτουν το οπτικό κλίμα του Football Manager 2014. Παρά το ότι τα γραφικά παραμένουν ομολογουμένως σε πρωτόγονο επίπεδο σε σχέση με άλλα ποδοσφαιρικά franchises, και φέτος παρατηρούνται σημαντικές αναβαθμίσεις στις υφές των παικτών, το φωτισμό και -κυρίως- σταanimations.
 
Αδιαμφισβήτητα, το φετινό Football Manager στοχεύει στο να προσελκύσει όσο το δυνατόν μπορεί -στα δικά του πλαίσια- περισσότερο κοινό. Παλιότερα το είδαμε με την προσθήκη της μηχανής γραφικών, φέτος το διαπιστώνουμε από την ανασχεδίαση του UI και κυριότερα από τις απλουστευμένες διαδικασίες που πλέον έχουν ενσωματωθεί, αυξάνοντας το ρυθμό. Επί παραδείγματι, βλέπουμε ότι οι μεταγραφές δεν γίνονται σε ένα αργό, turn-based περιβάλλον, αλλά δίνουν τη θέση τους σε ένα ζωντανό -εικονικό- τραπέζι διαπραγματεύσεων, όπου επίσης δίνεται η δυνατότητα να προβείτε σε μια ανεπίσημη προσφορά ενός παίκτη προς το σύλλογό του, πριν κάνετε την επίσημη.
Κατά τη διάρκεια του αγώνα, ο βοηθός προπονητή παρατηρεί κάθε λεπτομέρεια που συμβαίνει στην πλάγια γραμμή και σας προτείνει συμβουλές, όπως το να αλλάξετε κάποιον παίκτη λόγω τραυματισμού, κακού παιχνιδιού ή κόπωσης, μέχρι την ενίσχυση της άμυνας ή του κέντρου ανάλογα με το πού χωλαίνει η ομάδα. Συμβουλές που απεικονίζονται με συμμαζεμένο τρόπο ως σχόλιο στην επάνω δεξιά πλευρά της οθόνης και είναι επιλογή σας να τις αποδεχθείτε. Επιπλέον, οι τακτικές κατά τη διάρκεια του αγώνα επιλέγονται πλέον μέσω ενός παραθύρου, που έχει συγκεντρωμένες τις οδηγίες, και μάλιστα κατηγοριοποιημένες.
 
Τόσο οι αλλαγές που διαβάσατε όσο και αυτές που ακολουθούν δεν είναι βαρύγδουπες αλλά προσθέτουν πόντους στον όρο «γίνομαι ο επόμενος Σερ Άλεξ». Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, πλέον, σας έχουν υπό στενότερο κλοιό για οποιαδήποτε απόφαση ή κίνηση κάνετε. Χρησιμοποιούνται πραγματικοί δημοσιογράφοι του χώρου από τα διασημότερα ελληνικά και ξένα μέσα αθλητικής ενημέρωσης, οι οποίοι ανάλογα με τα συμφέροντά τους έχουν μια συγκεκριμένη ανταπόκριση και στάση απέναντι σε εσάς.
Άλλος μπορεί να είναι ύπουλος και έμπειρος και να σας κάνει ερωτήσεις που «καίνε» και άλλος μπορεί να είναι φιλικός προς το σύλλογο και να πραγματοποιεί ερωτήσεις γύρω από τα θετικά τεκταινόμενα του συλλόγου. Γενικώς, υπάρχει περισσότερο συναίσθημα μέσω απλών προσθηκών. Θα γίνετε επίσης μάρτυρες παρατηρήσεων από τη διοίκηση αν οι άνωθεν δεν βρίσκονται σύμφωνοι με τις αποφάσεις σας. Για παράδειγμα, ο κ. Σαββίδης μπορεί να είναι γενναιόδωρος και να σας αυξήσει το budget σε περίπτωση που κυνηγήσετε το πρωτάθλημα, αλλά θα σας επιπλήξει αν τα χρήματα καταλήγουν σε παίκτες… ταραμάδες.
Επιπροσθέτως, στο Football Manager 2014 δίνεται επιπλέον έλεγχος όσον αφορά τα «τσικό» της ομάδας και οι βοηθοί θα σας συμβουλέψουν όσο το δυνατόν σοφότερα (ανάλογα το επίπεδο τους), απαλλάσσοντάς σας από τον πονοκέφαλο των δευτερευόντων ομάδων. Αν θέλετε, όμως, έχετε τη δυνατότητα να τα χειριστείτε μόνοι σας.
Περισσότερος ρεαλισμός προστίθεται όταν οι συζητήσεις με τους παίκτες προκαλούν πραγματικά συναισθήματα, εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το αν τους κουράζετε στην προπόνηση ή δεν τους χρησιμοποιείτε, και μπορείτε ακόμη να ζητήσετε βοήθεια από ένα βετεράνο της ομάδας ώστε να εντάξει στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας ένα νεοφερμένο και μικρής ηλικίας παίκτη.
Ιδιαίτερη παραμετροποίηση και απλούστευση παρατηρείται στο news feed που μπορείτε να κάνετε εγγραφή για τα πρωταθλήματα, τις ομάδες και τους παίκτες που ενδιαφέρεστε και να παρακολουθείτε την παραμικρή κίνησή τους. Στο ανανεωμένο news feed, οι σκάουτερ που έχετε προσλάβει θα παρουσιάζουν τις αναφορές τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με την αξιολόγηση των ταλέντων που έχουν ανακαλύψει, και από εκεί μπορείτε αυτομάτως να προβείτε σε μεταγραφική πρόταση. Μια ακόμα ενδιαφέρουσα προσθήκη έχει να κάνει με το αν ένας παίκτης αποφασίσει να κρεμάσει τα παπούτσια. Αν τελικά το αποφασίσει, μπορείτε να διοργανώσετε μια φιλική αναμέτρηση προς τιμήν του.
Τέλος, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι η προτίμηση και το πάθος του ελληνικού κοινού για το franchise της Sports Interactive μέσα στα χρόνια, δικαιώνεται με τη φετινή έκδοση, αφού για πρώτη φορά απολαμβάνουμε ένα πλήρως εξελληνισμένο Football Manager. Η προσπάθεια που έγινε στη μετάφραση είναι στο μεγαλύτερο μέρος της πάρα πολύ καλή και μόνο ελάχιστες παραφωνίες παρουσιάστηκαν, οι οποίες εκτιμούμε ότι μελλοντικά θα διορθωθούν μέσω ενός patch.

Εν κατακλείδι, το Football Manager 2014 συνεχίζει με τίμιο τρόπο και με όλη του την αξία να χαράζει τη δική του ανοδική πορεία. Ο Miles Jacobson και η ομάδα του μπορεί να μην προέβησαν σε τολμηρές προσθήκες και αλλαγές, αλλά γιατί να το έκαναν όταν το πόνημα τους έτσι και αλλιώς αγγίζει την τελειότητα;
Το σίγουρο είναι ότι η νέα έκδοση του διάσημου franchise, με τις όποιες αλλαγές και βελτιώσεις ήρθε, θα ικανοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τους βετεράνους και ταυτόχρονα θα αποτελέσει μια εξαιρετική ευκαιρία για τους άτολμους, επίδοξους προπονητές να εισέλθουν στη μαγική ποδοσφαιρική καριέρα της διαχείρισης μια ομάδος.
Κυριάκος Στεργιάδης for gameover.gr 
Αφιερωμένο στον φίλο Κώστα...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews