Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Πολλά PC, ένα ποντίκι, ένα πληκτρολόγιο

Ελέγξτε πολλά συστήματα, χρησιμοποιώντας μόνο ένα πληκτρολόγιο και ένα ποντίκι,



Αρκετοί χρήστες, τόσο σε επαγγελµατικό περιβάλλον όσο και στο σπίτι, διαθέτουν περισσότερους του ενός υπολογιστές. Αυτό συµβαίνει γιατί χρησιµοποιούνται για διαφορετικές εργασίες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις επειδή απλώς ξέµεινε κάποιο παλαιότερο σύστηµα. Εφόσον βρίσκονται στον ίδιο χώρο, η χρήση διαφορετικού πληκτρολογίου και ποντικιού για να τα λειτουργήσει κάποιος αποτελεί συνήθως πρόβληµα. Οι χρήστες επιλέγουν τα γνωστά KVM, συσκευές που σας επιτρέπουν να συνδέσετε ένα πληκτρολόγιο και ένα ποντίκι επάνω τους και αυτά να συνδεθούν σε τουλάχιστον δύο διαφορετικά συστήµατα. Έτσι, µπορείτε να ελέγχετε κατά βούληση όποιο από τα δύο συστήµατα θέλετε µε ένα ποντίκι και ένα πληκτρολόγιο.

Ωστόσο, πολλοί προσπαθούν να αποφύγουν τα KVM για λόγους κόστους αλλά και εξαιτίας των καλωδίων και της πολυπλοκότητας στη σύνδεση. Η αλήθεια είναι πως ένα KVM, ακόµα και αν χρησιµοποιείται για δύο συστήµατα µόνο, θα σας γεµίσει καλώδια, ενώ αν πρόκειται να υποστηρίξει περισσότερα από δύο, η τιµή του είναι τσουχτερή. Η ιδέα, λοιπόν, µιας εφαρµογής η οποία θα αναλάµβανε να "µοιράσει" κατάλληλα το πληκτρολόγιο και το ποντίκι σας σε πολλά συστήµατα µοιάζει ιδανική, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο, κάτι που πιθανόν ήδη συµβαίνει σε οικιακό ή ακόµα και εταιρικό περιβάλλον.


ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ
Microsoft έχει σε εξέλιξη ένα project µε την ονοµασία Garage από το οποίο πρόσφατα ξεπήδησε µια ενδιαφέρουσα εφαρµογή, το Mouse Without Borders [Δωρεάν,http://blogs.technet.com/b/next/archive/2011/09/09/microsoft-garage-download-mouse-without-borders.aspx]. Χάρη, λοιπόν, σε αυτήν την εφαρµογή µπορείτε να εργαστείτε µε τέσσερα διαφορετικά συστήµατα, χρησιµοποιώντας ένα πληκτρολόγιο και ένα ποντίκι.
Η εγκατάσταση της εφαρµογής είναι αρκετά εύκολη. Την πρώτη φορά που θα τρέξει, θα σας ρωτήσει αν την έχετε εγκαταστήσει σε άλλο σύστηµα [εικ. 1].
Αν απαντήσετε θετικά, τότε θα αναζητήσει µέσω του τοπικού δικτύου το άλλο ή τα άλλα συστήµατα. Αν απαντήσετε αρνητικά, θα συνεχίσει σε νέα οθόνη η οποία θα σας εµφανίσει το Security key αλλά και τοcomputer name. Όπως σας προτρέπει η οθόνη, θα πρέπει να κρατήσετε αυτά τα δύο στοιχεία, µια και θα χρειαστεί να τα πληκτρολογήσετε στα άλλα συστήµατα που θα εγκαταστήσετε την εφαρµογή.

Επόµενη οθόνη είναι αυτή των ρυθµίσεων της εφαρµογής η οποία έχει δύο καρτέλες [εικ. 2]. Στην πρώτη καρτέλα, Machine Setup, θα βρείτε στην επάνω πλευρά το Network Setup στο οποίο υπάρχει η IP του συστήµατός σας και δεξιά στο πεδίο Security Key το πεδίο text για να πληκτρολογήσετε το κλειδί ασφάλειας.
Στο κάτω τµήµα του παραθύρου, στο πεδίο Machine Matrix, υπάρχουν οι θέσεις για τατέσσερα συνολικά συστήµατα που υποστηρίζονται από την εφαρµογή. Αριστερά το πρώτο είναι σύστηµα που βρίσκονται φυσικά συνδεδεµένα ποντίκι και πληκτρολόγιο. Δεξιότερα θα δείτε τα υπόλοιπα συστήµατα στα οποία έχετε εγκαταστήσει την εφαρµογή. Αποεπιλέγοντας κάποιο σύστηµα από το σχετικό checkbox, αυτό δε συµπεριλαµβάνεται σε εκείνα που ελέγχονται από την εφαρµογή.

Το Mouse Without Borders, όµως, σας δίνει µερικές επιπλέον δυνατότητες όπως, για παράδειγµα, να κρατήσετε screenshot από το αποµακρυσµένο σύστηµα, µε τηναντίστοιχη επιλογή από το µενού που θα βρείτε στο εικονίδιο κάτω δεξιά στην οθόνη [εικ. 3]. Επιπλέον, έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε την εικόνα στη logon screen των Windows για κάθε σύστηµα, ανεβάζοντας είτε από µια δική σας συλλογή φωτογραφιών, είτε χρησιµοποιώντας την εικόνα που επιλέγετε καθηµερινά για την υπηρεσία αναζήτησης Bing. Πέραν αυτών των επιλογών, η εφαρµογή υποστηρίζει µερικές ακόµα πιο χρήσιµες λειτουργίες για καθηµερινή χρήση. Μπορείτε να κάνετε drag 'n' drop αρχεία από το ένα σύστηµα στο άλλο σαν να τα µεταφέρατε µε το ποντίκι σας από έναν φάκελο σε έναν άλλον, τόσο απλά. Επιπλέον, µπορείτε να κάνετε copy/paste µε κείµενο ή φωτογραφίες από το ένα σύστηµα στο άλλο. Όπως αντιλαµβάνεστε από τις δυνατότητες που σας δίνει το Mouse Without Borders, δύσκολα θα µείνει κάποιος χρήστης ανικανοποίητος.

Επειδή, όµως, δεν είναι απίθανο να έχετε περισσότερα από ένα συστήµατα και κάποιο αυτά να µην τρέχει Windows αλλά Mac OS για παράδειγµα, παρακάτω θα σας δώσουµε τη λύση και γι’ αυτήν την περίπτωση.

Αν εργάζεστε σε πολλά συστήµατα, το Mouse Without Borders θα σας λύσει τα χέρια.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ
Ένα αντίστοιχων δυνατοτήτων, µε το Mouse Without Borders, εργαλείο είναι το Share Mouse [Δωρεάν, http://www.keyboard-and-mouse-sharing.com/], που διατίθεται τόσο για Windows όσο και γιαMac OS. Στο site θα βρείτε επιπλέον portable εκδόσεις και για τα δύο λειτουργικά, οι οποίες µπορούν να τρέξουν από USB flash drive, χωρίς να χρειάζεται εγκατάσταση. Εφόσον επιλέξετε την κανονική έκδοση, η εγκατάσταση είναι σχετικά απλή. Ταυτόχρονα θα δείτε ότι σας δίνει την επιλογή να ρυθµιστεί αυτόµατα και το Windows Firewall κατά τη διαδικασία της εγκατάστασης – προτείνουµε να το επιλέξετε. Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, η εφαρµογή θα ελέγξει αυτόµατα για νέες εκδόσεις και αν υπάρχουν, θα σας ενηµερώσει για να τις κατεβάσετε.

Το εικονίδιο µε το δείκτη του ποντικιού το οποίο εµφανίζεται κάτω δεξιά, στα αριστερά του ρολογιού των Windows, σας επιτρέπει να κάνετε δεξί κλικ επάνω του και να επιλέξετε τα Settings. Θα ανοίξει το παράθυρο των ρυθµίσεων, στο οποίο θα βρείτε αρκετές επιλογές. Αρχικά στην οθόνη Monitor Switching υπάρχει η δυνατότητα να ρυθµίσετε τοσυνδυασµό πλήκτρων µε τον οποίο θα ενεργοποιείται η εφαρµογή, το Panic hotkey όπως ονοµάζεται. Μπορείτε να ορίσετε ένα πλήκτρο που πατώντας το, θα κλείνει άµεσα η εφαρµογή. Τέλος, είναι δυνατό να ορίσετε πόσο φωτεινές θα είναι οι οθόνες από τα ανενεργά συστήµατα [εικ. 4].

Η εφαρµογή επιτρέπει το drag 'n' drop αρχείων µεταξύ των συνδεδεµένων συστηµάτων αλλά και το συγχρονισµό του clipboard, άρα και δυνατότητα γιαcopy/paste. Στην επόµενη οθόνη του Data Exchange µπορείτε να επιλέξετε αν θα είναι ενεργές οι παραπάνω υπηρεσίες για drag 'n' drop αλλά και συγχρονισµό του clipboard, καθώς και να επιλέξετε το συνδυασµό πλήκτρων που θα σας επιτρέπει να κάνετε paste από το clipboard [εικ. 5].

Στις οθόνες Network µπορείτε να επιλέξετε µια ελεύθερη UDP πόρτα στο σύστηµά σας ή να εντοπίσει η εφαρµογή µια ελεύθερη, έτσι ώστε να γίνεται ηεπικοινωνία του Share Mouse. Στο Online updates υπάρχει δυνατότητα να γίνει έλεγχος άµεσα για πιθανά updates της εφαρµογής, αλλά και να κάνετε ρυθµίσεις για τον proxy server, εφόσον υπάρχει. Τέλος, στην καρτέλα Security µπορείτε να ορίσετε αν η πρόσβαση στην εφαρµογή από άλλα συστήµατα θα γίνεται ελεύθερα ή θα ορίσετε password [εικ. 6].

πηγή : e-pcmag.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews