Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Το 2013 ήταν μία χαμένη χρονιά για την τεχνολογία

Αν κοιτάξει κανείς πίσω στην ειδησεογραφία του 2013 που αφορά την τεχνολογία, το μόνο που δεν θα βρει, είναι η καινοτομία. Θα βρει μεγάλες δηλώσεις των στελεχών. Θα βρει ανακοινώσεις για οικονομικές συμφωνίες. Θα βρει ένα τεράστιο ξεσκέπασμα διαφθοράς και ρύθμισης της εξέλιξής της, μετά από τις αποκαλύψεις του Edward Snowden. Αλλά νέα, τεχνολογία και καινοτομία, δεν θα βρει πουθενά. Κι αυτοί είναι οι λόγοι που το 2013 είναι μία χρονιά για την οποία οι εταιρείες τεχνολογίας θα έπρεπε να ντρέπονται.

Τα κινητά που έμειναν ίδια

iphone_5s
Ποιες μεγάλες ανακοινώσεις κινητών είχαμε την χρονιά που πέρασε; Του iPhone 5S που είναι ίδιο με το iPhone 5. Του Samsung Galaxy IV που είναι ίδιο με το Samsung Galaxy III. Του Note III που είναι παρόμοιο με το Note II. Των Windows Phone της Nokia που καλό είναι να μην ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση. Πού είναι η καινοτομία;
Η Apple απέδειξε φέτος πως συμμετέχει ενεργά στη προγραμματισμένη παλαίωση των συσκευών της καθώς, η μόνη βελτίωση που είχε να επιδείξει το iPhone 5S σε σχέση με το iPhone 5 είναι τα καλύτερα γραφικά και το Fingerprint Sensor, ενώ το iOS 7, πέρα από τα χαριτωμένα γραφικά, ουσιαστικά «κατάργησε» παλαιότερες συσκευές και τίποτε περισσότερο.
Η Samsung ανέβασε τον πήχη στα τεχνικά χαρακτηριστικά, συνεχίζοντας όμως την σχεδιαστική λογική του πλαστικού, ίδιου τηλεφώνου που ξεκίνησε το 2012. Η Motorola που όλοι περίμεναν πως υπό την σκέπη της Google θα έφερνε την επανάσταση, παρουσίασε τα Moto X και Moto G και το μόνο επαναστατικό γι αυτά τα τηλέφωνα, είναι η τιμή τους.
Πού είναι η καινοτομία; Προς το παρόν αναζητείται. Το μόνο συγκλονιστικό που συνέβη στις κινητές συσκευές μέσα στο 2013 είναι πως η Κίνα θέτει τα δεδομένα στις τιμές, κατεβάζοντάς τις τόσο στα smartphones όσο και στα tablets, κίνηση που αναμένουμε να δούμε πώς θα ακολουθήσουν οι κατασκευαστές άλλων εθνικοτήτων.

Οι wearable συσκευές ήταν μία απογοήτευση

05TH_SAMSUNG_1574384f
Το 2012 ήταν η χρονιά που όλοι αρχίσαμε να σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο να «φοράμε», αντί να κρατάμε τα gadget μας. Η παρουσίαση των Google Glass ήταν ό,τι πιο καινούριο είχε να παρουσιάσει η τεχνολογία. Το 2013 ήταν για την Google η χρονιά που προσπαθούσε να μαςπείσει να τα χρησιμοποιήσουμε, χωρίς να τα έχει βγάλει στην αγορά. Αποτέλεσμα; Δεν μας έχει πείσει ακόμα. Γιατί;  Γιατί, πόσο εύκολο σας είναι να υιοθετήσετε μία συσκευή που θα λέει στους πάντες γύρω σας ότι τους καταγράφετε με την κάμερα;
Όσο για τα smart watches; Ε, κακά τα ψέματα. Δεν είναι τόσο έξυπνα όσο θα έπρεπε. Οι κατασκευαστές δεν έχουν λύσει ακόμα δύο σοβαρά προβλήματα: αυτό της μπαταρίας και της αυτονομίας και αυτό της οθόνης. Κανένας από τους σοβαρούς reviewers δεν μπορεί να ισχυριστεί πως τα smart watches που κυκλοφορούν στην αγορά, είναι εκείνα που θα υιοθετηθούν από τον περισσότερο κόσμο, κι ας τα έβγαλαν στις προθήκες των καταστημάτων ηSamsung και η Sony.

Οι γίγαντες που γέρασαν

Steve-Ballmer-640x511
Το 2013 είδε μία από τους κορυφαίους κατασκευαστές κινητών, την BlackBerry, να προσπαθεί να αλλάξει όνομα και να επανασυστηθεί στον κόσμο, με μόνο αποτέλεσμα την επίσημη ανακοίνωση πώλησής της. Κάπως έτσι είδε τη χρονιά και η HP που πασχίζει να βρει ένα σκοπό, μέσα από τις οικονομικές απώλειες. Κάπως έτσι είναι και η Intel που, ενώ συνεχίζει να βγάζει επεξεργαστές, βγάζει τόσους πολλούς που αποδεικνύεται ζημιογόνο.
Και το τεράστιο decline της χρονιάς, αφορά τη Microsoft. Τον γίγαντα που είναι τόσο χαμένος στην προσπάθεια να συνεννοηθούν εσωτερικά τα τμήματά του που, έχασε το τρένο με τοSurface, το οποίο θα ήταν η μόνη πραγματικά ενδιαφέρουσα εναλλακτική στα tablets που κυκλοφορούν εκεί έξω και που έχουν σχεδιαστεί μόνο για την διασκέδαση και όχι την παραγωγικότητα. Αλλά ήταν ακριβό και άσχημο. Συν ότι το έχασε σπάζοντας στα δύο το λειτουργικό της, σε Windows RT και Windows 8, χωρίς κανένα λόγο. Η εσωτερική ασυνεννοησία οδήγησε και στην παραίτηση του Ballmer και την αναζήτηση ενός νέου CEO. Ηεσωτερική ασυνεννοησία οδήγησε και στην εξαγορά και από πολλούς θεωρούμενο  επίφοβο θάνατο της Nokia.

Δεν έχει καινοτομία. Έχει εξαγορές

tumblr-poll-640x359
H εξαγορά της Nokia από τη Microsoft σε άλλες εποχές, θα μπορούσε να αποτελεί καλό νέο.Όχι τώρα. Τώρα, το 2013, η Microsoft αποδείχτηκε ανίκανη να τρέξει στο γρήγορο sprint των κινητών συσκευών και η εξαγορά της Nokia μόνο σαν μία απέλπιδα μαρκετίστικη προσπάθεια μπορεί να ειδωθεί, που θα λέει στην αγορά ότι η Microsoft προσπαθεί ακόμα.
Τα νέα της Apple μέσα στη χρονιά που πέρασε, αφορούσαν τον τρόπο με τον οποίο γλιτώνει η εταιρεία φόρους, τον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να παράγει με καλύτερους όρους για τουςΚινέζους εργαζόμενους τα πανάκριβα gadget της και μερικές εξαγορές εταιρειών που ίσως κάνουν τα προϊόντα της καλύτερα.
Τα νέα της Google είναι πως κι εκείνη εξαγοράζει εταιρείες ρομποτικής και άλλες, ενώ είναι διάχυτη η αίσθηση πως η καινοτομία στην εταιρεία εξαντλήθηκε με τις τελευταίες εκδόσεις του Android. Ενώ η Yahoo! προσπαθεί να αποκτήσει ενδιαφέρον και πάλι, μέσω της εξαγοράς τουTumblr.

Τα social media έγιναν κερδοφόρα

twitter_ipo
Σκεφτείτε πόσο μας κούρασαν τα social media το 2013. Το twitter έχει γεμίσει με bots αλλά για κάποιο λόγο όλοι ασχολήθηκαν με το γεγονός ότι εισήχθη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, λες και όλοι οι χρήστες σε όλο τον κόσμο, ασχολούνται με μετοχές. Το ίδιο και για το Facebook. Μπορεί το τελευταίο να θεωρείται νεκρό μέσο στους teenagers και στους λιγότερο ναρκισσιστές χρήστες, αλλά υπάρχει ακόμα ο ψυχαναγκασμός της χρήσης του από το γεγονός ότι «το κάνουν όλοι», ψυχαναγκασμός πάνω στον οποίο έχει στηθεί μία τεράστια βιομηχανίαmarketing εκμετάλλευσής του. Πού είναι η καινοτομία;
Δεν ξέρουμε να σας πούμε. Και στην περίπτωση των κοινωνικών δικτύων, η μόνες ειδήσεις του 2013 αφορούσαν τις διαπραγματεύσεις των μετοχών και τις πομπώδεις προτάσεις εξαγοράς, όπως αυτής του Snapchat από το Facebook. Αλλά και τη σιγή ιχθύος της Google για τοGoogle+ που, ενώ πολλά υποσχόμενο, η Google προσπαθεί να το προωθήσει, ενοποιώντας το με τις υπηρεσίες της για να εξασφαλίσει ακόμα μεγαλύτερα έσοδα από τους διαφημιζόμενους.

Όταν τα media διψούν για τεχνολογία

bitcoin1
To 2013 ειδησεογραφικά, είναι η χρονιά του Bitcoin. Ένα cryptocurrency που φτιάχτηκε από έναν ιδιοφυή προγραμματιστή του οποίου η τύχη αγνοείται, έγινε ξαφνικά το βούτυρο στο ψωμί των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Αντιμετωπίζοντάς το σαν ένα κοινό νόμισμα, δημιούργησαν ένα hype που:
Α. έκανε την τιμή του να ανεβοκατεβαίνει με τις ταχύτητες και την ένταση ενός roller coaster
B. το έβαλε στο παιχνίδι των ρυθμίσεων από τις κεντρικές τράπεζες όλων των χωρών, όχι γιατί έβλεπαν ένα νέο τρόπο συναλλαγής που θα μπορούσαν να σκεφτούν τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθεί, αλλά γιατί το είδαν σαν μία υποδόρια απειλή του παγιωμένου τρόπου συναλλαγών, την οποία θα πρέπει να ελέγξουν και να φορολογήσουν, άρα κατ’ επέκταση, ναεξαφανίσουν.
Τι ξέρουν τα media από cryptocurrencies; Τίποτα. Απλά έχει ενδιαφέρον. Κι εφόσον έχει ενδιαφέρον, θα το καννιβαλίσουν.

Οι αποκαλύψεις του Edward Snowden και η τεχνολογία που δεν θα είναι πια η ίδια

snowsden_reuters
Photo by Reuters
Το πιο καινοτόμο project που συζητούσε η τεχνολογική κοινότητα τα τελευταία χρόνια, ήταν τοInternet of Things. Ο διασυνδεδεμένος, έξυπνος κόσμος των συσκευών και των αντικειμένων, και η διαχείριση των Big Data, δηλαδή, των μεγάλων δεδομένων. Από τον Ιούνιο που ξεκίνησαν όμως οι αποκαλύψεις του Edward Snowden για το θράσος που έχει επιδείξει η NSA και οι συνεργάτες της, υπηρεσίες ασφαλείας σε όλο τον κόσμο, οι εταιρείες τεχνολογίας, καλούνται να αποδείξουν ότι δεν έχουν πήλινα πόδια.
Το Cloud, που επιτρέπει την κοινή χρήση λογισμικού και την κινητικότητα, θεωρείται επισφαλές. Το Δίκτυο των πραγμάτων με τα διασυνδεδεμένα αντικείμενα στο παγκόσμιο διαδίκτυο, δεν έχει να ωφελήσει σε τίποτα αν ο μόνος στόχος του είναι να θρέφει τις ορέξεις των ψυχωτικών πρακτόρων της οποιασδήποτε μυστικής υπηρεσίας.
Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ήδη μετρούν τις πληγές τους από το σκάνδαλο PRISM. Η Cisco παρουσίασε χαμηλά οικονομικά αποτελέσματα εφόσον μεγάλοι συνεργάτες της σε Ρωσία και Βραζιλία ακύρωσαν τα συμβόλαιά τους μετά τις αποκαλύψεις του Snowden, οι εταιρείες όπως η Google, η Apple, η Microsoft, η Yahoo και άλλες, προσπαθούν ακόμα να πείσουν ότι «δεν ήξεραν» ή «δεν ήθελαν» και η τεχνολογία, στα επόμενα χρόνια, καλείται να απαντήσει στο αδυσώπητο ερώτημα: Έχασε η τεχνολογία τον στόχο της βελτίωσης της ζωής των ανθρώπων και έχει ως στόχο μόνο την εξυπηρέτηση ενός συστήματος εξουσίας;
goodbye_2013
Αφορμή για την παραπάνω αποτίμηση της χρονιάς για την τεχνολογία, αποτέλεσε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Christopher Mims που εμφανίστηκε στο Quartz. Και το συνοδεύουμε με την ελπίδα, το 2014 η τεχνολογία να κάνει πραγματικά την επανάσταση, σε τομείς που είναι πολλά υποσχόμενοι, όπως οι κβαντικοί υπολογιστές, το γραφένιο και το cognitive computing.
Μακάρι να μπορούσαμε να συμμεριστούμε μία αντίστοιχη ελπίδα για τον τρόπο που χρησιμοποιείται η τεχνολογία και προσπαθεί να ρυθμιστεί από φορείς όπως η NSA, η ITU και οι διάφορες εθνικές κυβερνήσεις. Φοβόμαστε ειλικρινά πως τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να αλλάξει μέσα στο 2014.
πηγή : digitallife.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews