Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Για πρώτη φορά στην ιστορία, επιστήμονες καταγράφουν πώς ο εγκέφαλος φτιάχνει... τις μνήμες

Για πρώτη φορά, επιστήμονες του Κολεγίου Ιατρικής Albert Einstein στο Πανεπιστήμιο Yeshiva, πραγματοποίησαν λήψη σε βίντεο, όλης εκείνης της εντυπωσιακής και σύνθετης διεργασίας που πραγματοποιεί ο εγκέφαλος, όταν κατασκευάζει μνήμες. Όχι, δεν πρόκειται για προσομοίωση. Πώς το κατάφεραν αυτό;
19durfjrj3aqvgif
Οι επιστήμονες του συγκεκριμένου ιδρύματος, κατόρθωσαν να κάνουν μερικά συστατικά που είναι απαραίτητα στον εγκέφαλο για την διαμόρφωση της μνήμης, να φωσφορίζουν. Τα συστατικά αυτά είναι μόρια mRNA που δημιουργούνται στους πυρήνες των νευρώνων. Έχοντας εξασφαλίσει το “φωσφόρισμά” τους στον εγκέφαλο ενός ποντικιού, οι επιστήμονες το μόνο που είχαν να κάνουν είναι να δημιουργήσουν ένα ερέθισμα στον ιππόκαμπο, το μέρος εκείνο του εγκεφάλου όπου δημιουργούνται και αποθηκεύονται οι μνήμες.Έτσι, παρατήρησαν και κατέγραψαν σε πραγματικό χρόνο το ταξίδι των μορίων mRNA μέσα από τις δαιδαλώδεις διαδρομές, ξεκινώντας από τους νευρώνες και καταλήγοντας στους δενδρίτες.

Ο εγκέφαλος είναι εκπληκτικός. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το όργανο αυτό του σώματός μας, επιλέγει πότε θα ενεργοποιήσει και πότε θα απενεργοποιήσει την σύνθεση της πρωτεΐνης αλλά και θα προγραμματίσει την παραγωγή συγκεκριμένων ποσοτήτων προκειμένου να δημιουργηθούν οι μνήμες.
Τι καλύτερη απόδειξη από αυτό το βίντεο χρειάζεται να έχει κανείς για να καταλάβει ότι ο πιο εξελιγμένος υπολογιστής, είναι ο εγκέφαλός μας; Απολαύστε το:
πηγή : digitallife.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews