Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Watch Dogs Review II



Πριν από δύο περίπου χρόνια και συγκεκριμένα στην Ε3 του 2012, η Ubisoft μας παρουσίασε ένα εντυπωσιακό line-up τίτλων που περιελάμβανε τα Assassin's Creed III, Far Cry 3 και Splinter Cell: Blacklist, καθώς και ένα καινούργιο IP το Watch Dogs. Η δημιουργία της Ubisoft Montreal κατάφερε δίχως αμφιβολία να κερδίσει τις εντυπώσεις και μας έκανε να ανυπομονούμε για την κυκλοφορία του, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για το Νοέμβριο του 2013. Μάλιστα η αναβολή της ημερομηνίας διάθεσης του Watch Dogs για το 2014 έντεινε ακόμα περισσότερο την προσμονή μας. Βέβαια η Ubisoft δεν άφησε αυτό το χρονικό πλαίσιο ανεκμετάλλευτο, καθώς φρόντισε να δημιουργήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο hype, αλλά και να προσθέσει μερικές ακόμη "πινελιές" στο δημιούργημά της. 
Μετά λοιπόν από τα Child of Light και Trials Fusion, η Ubisoft μας προσφέρει σήμερα το Watch Dogs, το οποίο καλείται να σταθεί αντάξιο της φήμης της Ubisoft Montreal. H τελευταία άλλωστε είναι μια εταιρεία που έχει θέσει τον πήχη πολύ ψηλά, καθώς μας έχει χαρίσει μνημειώδεις δημιουργίες τα τελευταία χρόνια. Χωρίς να μακρηγορούμε περαιτέρω πάμε να δούμε αν το Watch Dogs ανταποκρίνεται στις υψηλότατες προσδοκίες μας. Πάρτε λοιπόν στα χέρια σας το smartphone σας και ετοιμαστείτε για hacking μέχρι τελικής πτώσεως!

To Chicago του μέλλοντοςΤο Watch Dogs αποτελεί ένα αρχετυπικό open world Action-Adventure και λαμβάνει χώρα σε μία φανταστική εκδοχή του Chicago των Η.Π.Α. Η πόλη ελέγχεται από έναν κεντρικό υπολογιστή, ο οποίος αποκαλείται Cental Operating System ή CtOS. Η μονάδα αυτή ελέγχει όλη την ροή πληροφοριών, καθώς και κάθε ηλεκτρονική συσκευή μέσα στην πόλη. Επιπλέον, κάθε κάτοικός της είναι "φακελωμένος" στον CtOS, ο οποίος ανά πάσα στιγμή γνωρίζει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του κάθε ατόμου, όπως τα χόμπι του, το επάγγελμα του και το ετήσιο εισόδημά του.

Κεντρικός πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Aiden Pearce, ένας επιδέξιος ακτιβιστής hacker. Έντεκα μήνες πριν από τα γεγονότα του Watch Dogs η ανιψιά του Aiden δολοφονήθηκε από τον Maurice Vega, έναν πληρωμένο εκτελεστή. Πραγματικός βέβαια στόχος του Maurice ήταν ο Aiden και όχι το νεαρό κορίτσι. Ο θάνατός της ανιψιάς του συγκλόνισε τον Aiden και τον οδήγησε στο μονοπάτι της εκδίκησης. Πλέον ο συμπαθής hacker έχει θέσει τις ικανότητες του στην υπηρεσία του κοινού καλού, ελπίζοντας πως κάποια στιγμή θα έρθει πρόσωπό με πρόσωπο με αυτούς που έδωσαν την εντολή για την δολοφονία του. 
Θα λέγαμε ότι δεν χωρά αμφιβολία ότι όσον αφορά το γενικότερο setting της ιστορίας, το Watch Dogs καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις. Το γενικότερο κλίμα της περιπέτειας είναι αν μη τι άλλο σύγχρονο και επίκαιρο, ενώ ο τρόπος με τον οποίο αποδίδεται η εν λόγω φανταστική ή εναλλακτική αν προτιμάτε εκδοχή του Chicago είναι τουλάχιστον υποδειγματική. Αυτό που επίσης επιτυγχάνει η δημιουργία της Ubisoft Montreal είναι ότι σας βάζει με έναν πειστικό τρόπο στο πετσί ενός hacker. Στο σημείο αυτό αξίζει να τονίσουμε ότι η καναδική εταιρεία συνεργάστηκε με την Kaspersky Lab, η οποία κατασκευάζει anti-virus software, με στόχο να αποδώσει μια όσο το δυνατόν ρεαλιστική εμπειρία hacking. Με βάση τα παραπάνω είναι γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με μία δημιουργία, η οποία έχει δουλευτεί με προσοχή και με μεράκι. Κατόπιν αυτού, το γεγονός ότι το σενάριο αποτυγχάνει να κρατήσει το ενδιαφέρον μας αποτέλεσε μία δυσάρεστη έκπληξη. Η ροή της αφήγησης είναι στιβαρή και δεν λείπουν οι ανατροπές, παρόλα αυτά δύσκολα θα νιώσετε κάποια συμπάθεια για τον κεντρικό πρωταγωνιστή ή τους υπόλοιπους κεντρικούς χαρακτήρες.
Αντιμέτωπος με τον δολοφόνοΗ ιστορία ξεκινά στο τοπικό στάδιο baseball του Chicago, εκεί όπου ο Aiden έχει αιχμαλωτίσει τον Maurice Vega με στόχο να του αποσπάσει πληροφορίες. Ο εν λόγω εγκληματίας απλά εκτελούσε εντολές και όπως είναι λογικό ο πρωταγωνιστής θέλει να φτάσει στην...ρίζα του προβλήματος, κοινώς στον ηθικό αυτουργό της απόπειρας δολοφονίας του. Στο σημείο αυτό δεν θα δώσουμε περαιτέρω πληροφορίες προς αποφυγή των spoilers, αξίζει πάντως να αναφέρουμε ότι στον άτυπο αυτό πρόλογο του Watch Dogs θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τα πρώτα tutorials και να εξοικειωθείτε με ορισμένους από τους βασικούς μηχανισμούς του παιχνιδιού.

Όπως ήδη γνωρίζετε όσοι από εσάς έχετε δει κάποιο από τα δεκάδες τρέιλερ του Watch Dogs, o Aiden δύναται δια μέσω του smartphone του να κάνει hack διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές όπως άλλα smartphones, κάμερες ασφαλείας, υπολογιστές κ.ο.κ. Στην πρώτη σας αποστολή θα πρέπει να δραπετεύσετε από τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν επιβάλλει έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από το στάδιο του baseball, χρησιμοποιώντας stealth τακτικές. Οι stealth μηχανισμοί είναι αρκετά τυπικοί θυμίζοντας τους αντίστοιχους του Deus Ex: Human Revolution και του Splinter Cell: Blacklist, αλλά υλοποιούνται σωστά δίνοντας μία ακόμη διάσταση στο gameplay.
Αφού καταφέρετε να δραπετεύσετε ο κόσμος του Watch Dogs είναι ανοιχτός προς εξερεύνηση και έχετε την δυνατότητα να αναλάβετε δεκάδες προαιρετικές αποστολές ή να επικεντρωθείτε στα main missions. Ο απώτερος στόχος σας παραμένει πάντως η εκδίκηση για τον θάνατο της ανιψιάς σας. Ποιος άραγε όμως κινεί τα νήματα του Chicago από το παρασκήνιο και ποιοι ελέγχουν τον supercomputer CtOS;

Grand Theft...HackingΌπως προαναφέραμε, το βασικό "όπλο" του Aiden Pearce δεν είναι άλλο από το smarthphone του μέσω του οποίου αποκτάτε πρόσβαση στον CtOS και κατ' επέκταση σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές του Chicago. Ανοίγοντας λοιπόν το τηλέφωνο σας αποκαλύπτονται δεκάδες πληροφορίες για τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω σας. Έτσι λοιπόν μπορείτε να παρακολουθήσετε τις τηλεφωνικές συνομιλίες των περαστικών ή να κάνετε hack τον τραπεζικό τους λογαριασμό και να σηκώσετε μετά τις οικονομίες τους από το πλησιέστερο ATM. Με τα χρήματα αυτά μπορείτε να αγοράσετε νέα όπλα, πυρομαχικά, αμάξια ή διάφορα costumes για τον Aiden από τους σχετικούς vendors.

Ουδέν κρυπτόν υπό το...smartphone του Aiden Pearce!

Οι παραπάνω δυνατότητες αποτελούν στην ουσία μονάχα την κορυφή του παγόβουνου, αφού ο Aiden μπορεί να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον με δεκάδες διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα δύναται να αλλάξετε το χρώμα των φωτεινών σηματοδοτών, να ανοίξετε ή να κλείσετε γκαραζόπορτες, να δείτε μέσα από κάμερες ασφαλείας, να εκπυρσοκροτήσετε τα εκρηκτικά που κουβαλούν οι αντίπαλοί σας από απόσταση κ.ο.κ. Για να διασχίσετε τώρα το Chicago θα πρέπει να καταφύγετε στον πατροπαράδοτο Grand Theft Auto τρόπο κλέβοντας τα αμάξια των περαστικών. Μάλιστα αν κάποιος από αυτούς καλέσει την αστυνομία μπορείτε να του πάρετε το τηλέφωνο του ή να στείλετε ένα jam signal μπλοκάροντας τις τηλεπικοινωνίες. Η ποικιλία των διαθέσιμων αμαξιών είναι πραγματικά μεγάλη και αριθμεί οχήματα διαφόρων κατηγοριών όπως συμβατικά αμάξια, νταλίκες, λιμουζίνες, περιπολικά κ.ο.κ. Να σημειωθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα να οδηγήσετε και μικρά ταχύπλοα.
Εν τω μεταξύ, όπως και στην σειρά της Rockstar έτσι και εδώ αρκετές φορές θα χρειαστεί να δραπετεύσετε από την αστυνομία ή από άλλους κακοποιούς που σας καταδιώκουν. Η οδηγική συμπεριφορά των οχημάτων είναι σε γενικές γραμμές ρεαλιστική, αν και παρατηρήσαμε ότι οι ταχύτητες που αναπτύσσουν είναι υπέρ του δεόντως ιλιγγιώδεις. Ένα θετικό στοιχείο είναι ότι υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ξεφύγετε από τους διώκτες σας, καθώς μπορείτε να πυροβολήσετε τα λάστιχα των αμαξιών τους και να σηκώσετε "κολωνάκια" στους δρόμους ή να αλλάξετε το χρώμα στα φανάρια προκαλώντας...ατυχήματα.

H έσχατη λύσηΓενικά μέσω του hacking, αλλά και με την χρήση των stealth τακτικών θα είστε σε θέση να φέρετε με επιτυχία τις περισσότερες από τις αποστολές που θα αναλάβετε. Υπάρχουν πάντως και περιπτώσεις στις οποίες θα πρέπει να μιλήσουν τα...εξάσφαιρα. Το gunplay γενικά είναι στιβαρό και ακολουθεί τα χνάρια των κορυφαίων Third-Person Shooters της αγοράς. Ο Aiden μπορεί να χρησιμοποιήσει μία πλειάδα διαφορετικών όπλων όπως πιστόλια, καραμπίνες, sniper και assault rifles, αλλά και χειροβομβίδες και διάφορους άλλους εκρηκτικούς μηχανισμούς.
Βέβαια για να καταφέρετε να επιζήσετε θα χρειαστεί να αναζητήσετε κάλυψη στα σχετικά cover points, αλλά και να χρησιμοποιήσετε τον μηχανισμό focus. O τελευταίος μοιάζει υπερβολικά με τον αντίστοιχο bullet time της σειράς Max Payne, κοινώς κάθε φορά που τον ενεργοποιείτε οι εχθροί σας κινούνται πιο αργά και εσείς είστε σε θέση να στοχεύσετε με ακρίβεια για εντυπωσιακά headshots. Η Α.Ι. πάντως κινείται σε υψηλά επίπεδα, καθώς οι εχθροί σας δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια και προσπαθούν να σας περικυκλώσουν, προσφέρουν πυρά κάλυψης στους συμμάχους τους ή εκτοξεύουν χειροβομβίδες για να σας ξετρυπώσουν στην περίπτωση που έχετε campερωθεί.

Να σημειωθεί ότι ο κεντρικός ήρωας μπορεί να κάνει craft διάφορα χρήσιμα gadgets για να ανταπεξέλθει στις μάχες, αλλά και για να περάσει απαρατήρητος από τους φρουρούς. Πέρα λοιπόν από τις χειροβομβίδες και τους λοιπούς εκρηκτικούς μηχανισμούς, δύναται να δημιουργήσετε ηλεκτρονικές συσκευές που προκαλούν θόρυβο σε μία κοντινή περιοχή με στόχο να αποσπάσετε την προσοχή των αντιπάλων σας ή να μπλοκάρετε τις τηλεπικοινωνίες τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα μπορείτε να προκαλέστε και blackout σε μία συγκεκριμένη περιοχή και να χρησιμοποιήσετε την κάλυψη που παρέχει το σκοτάδι για να φτάσετε στον στόχο σας χωρίς να γίνετε αντιληπτοί.
Από side quests τι έχει;Εδώ και αρκετό καιρό τα στελέχη της Ubisoft μας είχαν προϊδεάσει σχετικά με την συνολική διάρκεια του Watch Dogs. Πράγματι για να ολοκληρώσετε τις βασικές αποστολές θα χρειαστείτε 30-35 περίπου ώρες, ενώ για να επιτύχετε το 100% progression και να κάνετε τα πάντα θα πρέπει να αφιερώσετε γύρω στις 100 ώρες. Βέβαια το καίριο ερώτημα είναι κατά πόσο οι προαιρετικές αποστολές είναι σε θέση να κεντρίσουν το ενδιαφέρον σας.

Τα side quests γενικά διακρίνονται σε διάφορες κατηγορίες. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι θα πρέπει να εισβάλλετε σε κρησφύγετα κακοποιών και να εξουδετερώσετε τον αρχηγό τους, να οδηγήσετε σε μία συγκεκριμένη διαδρομή χωρίς να σας πιάσει η αστυνομία, να κάνετε hack σε διάφορα σπίτια, να χτυπήσετε διάφορα convoys εγκληματιών κ.ο.κ. Να σημειωθεί ότι κάθε φορά που ολοκληρώνετε μία αποστολή ή διάφορες άλλες δραστηριότητες ανταμείβεστε με exp και καθώς ανεβαίνετε level ξεκλειδώνετε διάφορα skills για τον Aiden. Υπάρχει λοιπόν ένα σημαντικό κίνητρο για να ολοκληρώσετε όσο το δυνατόν περισσότερα side quests.
Πέρα από τις παραπάνω προαιρετικές αποστολές όμως υπάρχουν αρκετές ακόμη, οι οποίες χαρακτηρίζονται επιεικώς εκτός τόπου και χρόνου. Ουσιαστικά αναφερόμαστε στην κατηγορία των AR Games. Σε αυτή συναντάμε διάφορα ανούσια mini games, στα οποία θα πρέπει για παράδειγμα να συλλέξετε νομίσματα α λα Super Mario κάνοντας parkour ή να πατήσετε με το αμάξι σας δαίμονες όπως στο Carmageddon.

Ας νικήσει ο καλύτερος hackerΠέρα από το single-player campaign το Watch Dogs περιλαμβάνει ένα ασύγχρονο online multiplayer mode, το οποίο υποστηρίζει 2-8 ανάλογα με το εκάστοτε mode. To όλο σκηνικό θα λέγαμε ότι μοιάζει βγαλμένο από το Dark Souls, καθώς υπάρχει η δυνατότητα να κάνετε invade στον κόσμο κάποιου άλλου παίκτη και να τον προκαλέσετε σε μία hacking μονομαχία. Για παράδειγμα, ο ένας παίκτης έχει ως στόχο να κάνει hack το smartphone του άλλου και να εγκαταστήσει έναν ιό, ενώ ο άλλος προσπαθεί να τον αποτρέψει από το να επιτύχει τον σκοπό του.
Εν τω μεταξύ, το multiplayer mode προσφέρει και συγκλονιστικούς αγώνες με αμάξια ή άλλα οχήματα. Εδώ φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε μέσο θεμιτό και μη για να βγάλετε τον αντίπαλο σας από την πορεία του. Κοινώς να πειράξετε τα φανάρια στους δρόμους για να προκαλέσετε τρακάρισμα, να τον εμβολίσετε και να τον πετάξετε στο κοντινότερο χαντάκι κ.ο.κ. Γενικά η online εμπειρία κρίνεται θετική από όλες τις απόψεις και θα λέγαμε ότι η υλοποίηση των modes είναι πραγματικά πρωτότυπη για τα δεδομένα των open world Action-Adventures.

H AnvilNext συναντά την Dunia
Για τις ανάγκες του Watch Dogs η Ubisoft Montreal σχεδίασε μία νέα engine, με στόχο να μας προσφέρει μία πραγματική next-gen εμπειρία. Η Disrupt engine - όπως ονομάζεται- αποτελεί μία πανίσχυρη μηχανή γραφικών που συνδυάζει στοιχεία από τον κώδικα των AnvilNext και Dunia engines που είδαμε στις σειρές Assassin's Creed και Far Cry. To τελικό αποτέλεσμα είναι αρκετά εντυπωσιακό ιδίως σε ότι έχει να κάνει με το level design. H πόλη του Chicago είναι τεράστια σε έκταση και τα περιβάλλοντα παρουσιάζουν τεράστια ποικιλία στον σχεδιασμό τους, ενώ θα συναντήσετε και αρκετά διάσημα κτήρια της πόλης όπως τον πύργο Willis.

Σε γενικές γραμμές έχουμε να κάνουμε με έναν αρτιότατο τίτλο με εντυπωσιακά dynamic lighting effects και σταθερό frame rate. To τελευταίο είναι κλειδωμένο στα 30fps στις next-gen κονσόλες χωρίς να παρατηρούνται σημαντικές πτώσεις. Εν τω μεταξύ, το draw distance έχει το απαραίτητο βάθος που απαιτεί μία δημιουργία του συγκεκριμένου genre, ενώ εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι η engine κάνει render δεκάδες μοντέλα περαστικών τα οποία δεν μοιάζουν ιδιαίτερα μεταξύ τους. Με βάση τα παραπάνω το μοναδικό μας παράπονο έγκειται στο bump mapping των προσώπων των κεντρικών πρωταγωνιστών, το οποίο στερείται λεπτομέρειας.
Φουτουριστικές μελωδίεςΤα μουσικά θέματα του Watch Dogs έχουν επιμεληθεί από τους έμπειρους Brian Reitzell και Peter Connely και διακρίνονται για το έντονο sci-fi ύφος τους. Η ποιότητα του soundtrack είναι εξαιρετική και συν τις άλλοις όλες οι συνθέσεις ταιριάζουν απόλυτα με το κλίμα της δημιουργίας. Εν τω μεταξύ, το voice acting χωρίς να είναι κακό δεν ανταποκρίνεται στα υψηλά production values, καθώς οι περισσότερες ερμηνείες είναι άψυχες. Ειδικά ο Νοam Jenkins στον ρόλο του Aiden Pearce σε καμία στιγμή δεν καταφέρνει να πείσει και θα λέγαμε ότι η επιλογή του συγκεκριμένου ηθοποιού, ο οποίος σημειωτέον εργάζεται για πρώτη φορά στην βιομηχανία των video games, είναι τουλάχιστον άστοχη.

Καλά όλα αυτά, αλλά μήπως τα έχουμε ξαναδεί;Κατά την ταπεινή άποψη του γράφοντα εδώ έχουμε να κάνουμε με μία δημιουργία που αποπνέει ποιότητα και υψηλά production values και είναι τουλάχιστον εφάμιλλη των προγενέστερων τίτλων της Ubisoft Montreal. To βασικό πρόβλημα του Watch Dogs είναι ότι δεν προσφέρει κάτι πραγματικά πρωτοποριακό στον κορεσμένο χώρο των Action-Adventures. Ουσιαστικά εδώ συναντάμε ένα κολλάζ ιδεών από διάφορες άλλες αντίστοιχες κυκλοφορίες, ενώ ακόμα και το σύστημα μάχης είναι σαφώς επηρεασμένο από αλλά Third-Person Shooters της αγοράς.
Το Watch Dogs πλασαρίστηκε πριν από την κυκλοφορία του, ως μία πραγματικά ξεχωριστή δημιουργία και είναι κοινό μυστικό ότι βρέθηκε στην πρώτη πεντάδα των πολυαναμενόμενων τίτλων του 2014. Εν τέλει, το όλο αυτό κλίμα λειτούργησε μπούμερανγκ, καθώς δημιουργήθηκαν τεράστιες προσδοκίες, στις οποίες το φιλόδοξο project της Ubisoft δεν κατάφερε να ανταποκριθεί πλήρως. Βέβαια παρά τα όποια -ελάχιστα- ελαττώματά του εξακολουθεί να παραμένει μία κορυφαία κυκλοφορία που θα ικανοποιήσει στον μέγιστο βαθμό τους φίλους του συγκεκριμένου genre και τους απανταχού gamers γενικότερα. Εν τέλει, η καναδική εταιρεία έθεσε τις βάσεις για μία σειρά που έχει όλα τα φόντα για να πρωταγωνιστήσει και για να μας απασχολήσει στο μέλλον. Μέχρι τότε αν ψάχνετε για μία αξιόλογη προσθήκη στην gaming συλλογή σας, σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να επενδύσετε στο Watch Dogs.


Θετικά:
- Τεχνικά άρτιο
- Εξαιρετικό soundtrack
- Μεγάλη διάρκεια
- Υψηλή Α.Ι.
- Διασκεδαστικό multiplayer
- Σωστά υλοποιημένοι stealth μηχανισμοί
- Εντυπωσιακό level design


Αρνητικά:
- Χλιαρό σενάριο
- Μέτριο voice acting
- Ορισμένα side quests είναι αδιάφορα
- Ελάχιστες καινοτομίες στο gameplay


Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 8.5
Gameplay: 8
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8.5

Θέτει υποψηφιότητα για το κορυφαίο Action-Adventure της χρονιάς.
πηγή : Παντελής Δασκαλέλος for gameworld.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews