Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Γιατι μπλεκεται συνεχεια το καλωδιο απο τα ακουστικα;

Κι όμως το... μπλέξιμο των καλωδίων των ακουστικών του αγαπημένου σας... smartphone δεν είναι κάτι που απασχολεί μόνο εσάς, αλλά και πολύ ακόμη κόσμο. Τόσο πολύ, ώστε, πλέον, έχει γίνει και αντικείμενο... επιστημονικής μελέτης. Ναι, διαβάσατε καλά!
akoustika-mpleksimo-epistimoniki-eksigisi

Μία μελέτη με την ονομασία "Αυθόρμητο δέσιμο ενός... ταραγμένου καλωδίου" των Dorian M. Raymer και Douglas E. Smith από το Τμήμα Φυσικής του University of California στο San Diego καταδεικνύει το φαινόμενο αυτό και επιχειρεί να ρίξει... "φως", αλλά και να δώσει... επιστημονικές εξηγήσεις στο λόγο για τον οποίο συμβαίνει το "μπέρδεμα".
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, αν ένα καλώδιο έχει μήκος μικρότερο από 46 εκατοστά, δε θα γίνει σχεδόν ποτέ... κουβάρι, με την τοποθέτησή του μέσα σε ένα περιστρεφόμενο κουτί για κάποια ώρα. Αν, ωστόσο, οι διαστάσεις του είναι ανάμεσα στα 46 και τα 150 εκατοστά, η πιθανότητα να μπερδευτεί αυξάνεται δραματικά. Αν πάλι το καλώδιο είναι ακόμη μεγαλύτερο, η πιθανότητα σχηματισμού κόμπου φτάνει έως και το 50%, όπως μπορούμε να δούμε χαρακτηριστικά και στο ακόλουθο σχήμα.
Earbuds 01
Ένα κλασικό earbud (π.χ. του iPhone) έχει μήκος 139 εκατοστά, πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκεται κοντά στην πιθανότητα του... 50%. Αποδεικνύεται, πάντως, από την έρευνα ότι οι πιθανότητες δημιουργίας κόμπου δεν μπορούν να αυξηθούν περαιτέρω, καθώς το ίδιο το καλώδιο... σφηνώνει μέσα στο σχήμα του κουτιού και εμποδίζει περαιτέρω... "μπερδέματα".
Οι δύο ερευνητές πραγματοποίησαν ούτε λίγο ούτε πολύ... 3.415 δοκιμές. ώστε να καταλήξουν στα ενδιαφέροντα συμπεράσματά τους, στα οποία περιλαμβάνεται και η ακόλουθη σχηματική παράσταση του πώς ένα καλώδιο, το οποίο είναι αρχικά τακτοποιημένο και περιτυλιγμένο, μπορεί να καταλήξει γρήγορα... μπερδεμένο. Το σχήμα δείχνει πώς η μία άκρη του καλωδίου χρειάζεται απλώς να διασχίσει το άλλο μέρος του δύο φορές, προκειμένου να ξεκινήσει... το μπλέξιμο, χωρίς εσείς να κάνετε τίποτα.
Earbuds 02
Αυτό το τελευταίο είναι ίσως το πιο... μαγικό από όλα, καθώς αποδεικνύει πως τα ακουστικά σας γίνονται "κόμπος", για λόγους που έχουν σχέση με τη... φυσική και όχι την προσωπική σαςακαταστασία. Μάλιστα!
πηγή:digitallife.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews