Αναρωτώμενοι για τη χρησιμότητα και τη σκοπιμότητα ενός preview της console έκδοσης του Diablo 3 λίγες μέρες πριν αυτό βρεθεί στις προθήκες των καταστημάτων, βρισκόμαστε εν τέλει χωρίς ξεκάθαρη απάντηση, πέρα από το «είχαμε την ευκαιρία να το δούμε, το είδαμε και τελικά λέμε δύο λόγια και γι' αυτό». Στο κάτω κάτω, ο καιρός γαρ εγγύς είναι, οι παίκτες θα το έχουν στα χέρια τους σύντομα και ο καθένας θα βγάλει τα συμπεράσματά του.
To ενδιαφέρον σχετικά με την κουβέντα που είχαμε με τον Matthew Berger, Senior Level Designer της έκδοσης του Diablo 3 για κονσόλες, στην έκθεση Gamescom προκύπτει από ερωτήσεις (και απαντήσεις) που αφορούν και άλλα πράγματα εκτός από το παιχνίδι αυτό καθ' αυτό. Σαφώς και το hands on στο Xbox 360 ήταν διαφωτιστικό, με το παιχνίδι να ανταποκρίνεται σχεδόν άψογα, το button mapping να έχει αποτελέσει καρπό ιδιαίτερης προσοχής και φροντίδας, το interface να έχει γίνει φιλικό στον παίκτη-κάτοχο της κονσόλας, το inventory να αποτελεί υπόθεση λίγων δευτερολέπτων και την ευχρηστία συνολικά του τίτλου να αγγίζει τα όρια που θα μπορούσε να αγγίξει ένας τέτοιος τίτλος παιγμένος σε κονσόλες.
Πάνω σε αυτό το σημείο και την ευκολία χρήσης του παιχνιδιού, καθώς και τις διάφορες «διευκολύνσεις» που έχουν εμφιλοχωρήσει στο παιχνίδι (π.χ. αυτόματη μετατροπή του υποδεέστερου loot σε χρήματα) ήρθε και η ερώτηση αν στη Blizzard θεωρούν ότι εδώ μιλάμε για την casual έκδοση του Diablo 3. Η απάντηση από τον Berger ήταν ότι, ενώ θα πρότεινε την 360/ PS3 έκδοση σε κάποιον λιγότερο πεπειραμένο με τέτοια παιχνίδια, όχι, σε καμία περίπτωση η έκδοση αυτή δεν είναι casual. Ξεπερνώντας τις φαινομενικές διευκολύνσεις και απλοποιήσεις, το Diablo 3 παραμένει κατά τον Berger ένας απόλυτα αφοσιωμένος σε hardcore παίκτες τίτλος.
Στη διάρκεια του σύντομου hands on, δεν μπορέσαμε παρά να παρατηρήσουμε ότι το loot ήταν ελαφρώς μειωμένο σε νούμερα και ρωτήσαμε αν αυτό ήταν θέμα του συγκεκριμένου demo. Η απάντηση ήταν ότι στο Diablo 3 για κονσόλες το loot είναι αισθητά μειωμένο σε νούμερα και ποικιλία σε σχέση με την PC έκδοση, όπου το παιχνίδι ήταν συνεχώς online και ο server αποφάσιζε το περιεχόμενο ενός μπαούλου ή τα drops ενός νεκρού εχθρού.
«Οπότε» ρωτήσαμε, «τελικά όλος αυτός ο αχός και ο ντόρος με το always online του Diablo και το Auction House, δεν ήταν κομβικής σημασίας για το παιχνίδι;». Ο Berger απέρριψε κατηγορηματικά την ύπαρξη δεύτερων σκέψεων για τη σημαντικότητα των στοιχείων αυτών στην PC έκδοση του τίτλου (άλλωστε, αν δεν ήταν ο συμπαθέστατος Pierre Eve στο δωμάτιο μαζί μας, θα έλεγε σίγουρα ότι όλα αυτά ήταν και ένας από τους λόγους που το Diablo 3 δεν διέρρευσε ποτέ στις "πειρατικές γαλέρες" -τουλάχιστον σε ικανοποιητική, playable μορφή). «Αλλά» συμπλήρωσε, «η απουσία αυτών των συστατικών δεν αλλάζει τη φύση του τίτλου που και στις κονσόλες είναι ένα κλασικό και αυθεντικό Diablo».
Οι παίκτες, μετά τις 3 του Σεπτέμβρη, θα παρατηρήσουν και άλλα «πειραγματάκια» στο παιχνίδι. Όπως φερειπείν το ότι η κάμερα έχει έρθει λίγο πιο κοντά στο χαρακτήρα που ελέγχει ο παίκτης και που γίνεται το επίκεντρο της οθόνης. Με λίγη ακόμα προσπάθεια, το παιχνίδι θα μπορούσε να συμπεριφέρεται άψογα και ως action game τρίτου προσώπου. Αν βρίσκαμε, λοιπόν, διαφορές με την PC έκδοση, θα λέγαμε ότι δεν είναι διαφορά με σημασία το ποιος αποφασίζει το loot, αλλά ο έλεγχος του ήρωα που τώρα περνάει άμεσα στον παίκτη με την κίνηση του μοχλού του χειριστηρίου.
Σε άλλους μπορεί να φαίνεται αγγαρεία, στο γράφοντα φαίνεται ότι ταιριάζει απόλυτα σε τέτοιου είδους παιχνίδια. Το loot, όπως επισημάνθηκε είναι λιγότερο, ίσως λίγο ισχυρότερο, ταξινομείται εύκολα και είναι πιο δύσκολο να εντοπίσουμε σπάνιο εξοπλισμό. Ίσως πρόκειται για το τίμημα για τις λοιπές αβάντες που θα λάβουμε ως console gamers στο υπόλοιπο παιχνίδι.
Από αυτά που είδαμε λοιπόν, οι αδημονούντες παίκτες ας περιμένουν κάτι ξεχωριστό και μοναδικό (κυρίως για όσους δεν είχαν την ευκαιρία να παίξουν στο παρελθόν Diablo τίτλο). Η εμπειρία της Blizzard στον τομέα, καθώς και οι ώριμες πλέον online υπηρεσίες των PS3/ 360, υπόσχονται κατά τον Berger μία άκρως ικανοποιητική online εμπειρία, με μεγάλη ευκολία στο συνεργατικό παιχνίδι. Όπως και να έχουν τα πράγματα, η ώρα πλησιάζει και ο υπέρτατος κριτής είναι ο καθένας μας ξεχωριστά.
Εμείς απλά θέλουμε να εκφράσουμε την ικανοποιήσή μας που ακόμα ένα παιχνίδι «κεκτημένο» μιας περιχαρακωμένης ομάδας gamers γίνεται προσβάσιμο σε όλους χωρίς τα… γνωστά βαρίδια που (και αποτελεί καθαρά προσωπική άποψη) υπήρξαν εκεί για άλλους λόγους και όχι λόγους ουσίας. Γιατί η ουσία είναι πάντα αυτό που έχει μείνει στο μυαλό του καθενός όταν κλείνει το PC/ κονσόλα.
πηγή :Σάββας Καζαντζίδης από gameover.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου