Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Paul Otlet ο οραματιστης του ιντερνετ το... 1895

paul otlet
Ο Paul Otlet, ένας Βέλγος δικηγόρος, επιχειρηματίας και ακτιβιστής που γεννήθηκε το μακρινό 1868, υπήρξε από τους πρώτους ανθρώπους που είχαν "οραματιστεί" το... Διαδίκτυο, πολλά χρόνια πριν ο Tim Berners-Lee "εφεύρει" τον Παγκόσμιο Ιστό.

Πίσω στο 1895, ο Otlet "φαντάστηκε" για πρώτη φορά και άρχισε να εργάζεται πάνω στη δημιουργία μίας παγκόσμιας βιβλιοθήκης πληροφοριών, στην οποία θα μπορούσε να υπάρχειπρόσβαση εξ αποστάσεως, όπως διαβάζουμε και στο νέο βιβλίο "Cataloging the World" τουAlex Wright των "The New York Times".
Το όραμα του Paul Otlet είχε αρκετές ομοιότητες μ' αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως Διαδίκτυο, τοποθετώντας τον κόσμο της γνώσης σ' ένα κεντρικό διασυνδεμένο σύστημα. Ο ίδιος ξόδεψε τέσσερις δεκαετίες από τη ζωή του (έως την κορύφωση του έργου του το 1935), μαζί με το συνεργάτη του, Henri La Fontaine (κάτοχο του Νόμπελ Ειρήνης), δουλεύοντας πάνω στο όραμά τους για τη δημιουργία μίας δικτυωμένης βάσης γνώσεων, καταφέροντας μάλιστα να πείσουν τη βελγική κυβέρνηση να τους δώσει τη στήριξή της.
paul-otlet-electronic-telescope
Οι δυο τους φαντάστηκαν ένα διασυνδεδεμένο σύστημα δικτυωμένων "υπολογιστών" -ή καλύτερα «ηλεκτρικών τηλεσκοπίων» όπως βλέπουμε στην παραπάνω φωτό- που θα μπορούσε να επιτρέπει στους ανθρώπους να πραγματοποιούν αναζητήσεις και να έχουν πρόσβαση στα εκατομμύρια των συνδεδεμένων εγγράφων και άλλου τύπου δεδομένων, με την ελπίδα να αποτελέσει ένα σύστημα που θα οδηγήσει στην "αναγέννηση" της γνώσης και τη σύνδεση ανθρώπων και ιδεών χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς. Έτσι, δημιούργησαν το"Mundaneum", ένα ίδρυμα με στόχο να συγκεντρώσουν όλη τη γνώση του κόσμου και να την κατηγοριοποιήσουν με βάση ένα σύστημα που ονομάστηκε Universal Decimal Classification.Θεωρήθηκε από πολλούς ως πρόδρομος του Διαδικτύου (και συγκεκριμένα ευρετηρίων όπως η Wikipedia ή η WolframAlpha) επιτρέποντας στους χρήστες του να εντοπίζουν συγκεκριμένα bits πληροφορίας και "συνδέοντας κυβερνήσεις, πανεπιστήμια, βιβλιοπωλεία και άλλα ιδρύματα σε ένα ουτοπικό δίκτυο συνεργασίας". Ο Otlet πέθανε το 1944, λίγο πριν το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, βλέποντας, δυστυχώς, το έργο του να έχει "θαφτεί" και έχοντας χάσει ήδη όλες τις πηγές χρηματοδότησής του.
Paul Otlet Traite de Documentation 1934
Μόλις τις τελευταίες δεκαετίες, στο Βέλγιο έχουν κάνει προσπάθειες να "φωτίσουν" και πάλι το έργο του. Το αριστούργημά του "Traite de documentation", ένα "ορόσημο" για την επιστήμη της πληροφορίας που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1934, ανατυπώθηκε το 1989, ενώ το 1998άνοιξε στο Mons του Βελγίου ένα μικρό μουσείο αφιερωμένο στο Mundeneum με αρκετά προσωπικά έγγραφα του Otlet, δίνοντας φως στις προβλέψεις του, κάποιες από τις οποίες αποδείχθηκαν εξαιρετικά ακριβείς και "προφητικές" σχετικά με έννοιες που συναντάμε σήμερα στο Internet, όπως οι υπερσύνδεσμοι, οι μηχανές αναζήτησης, η απομακρυσμένη διαχείριση και τα social networks..
πηγή: digitallife.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews