Το όνειρο των περισσοτέρων χρηστών που αγαπούν τη φωτογραφία, αλλά ταυτόχρονα θέλουν την καλύτερη δυνατή απόδοση από το ίδιο τους το κινητό έγινε πρόσφατα πραγματικότητα. Αυτό που πολλοί φαντάζονταν ότι θα συμβεί κάποια στιγμή μετά τη κυκλοφορία του Nokia Pureview 808, έγινε επίσης πραγματικότητα. Και οι δυο αυτές πραγματικότητες ακούν στο όνομα Nokia Lumia 1020, το απόλυτο camera phone που μπορεί να βρει κανείς και ταυτόχρονα ένα δυνατό smartphone που τρέχει τα -όχι και τόσο δημοφιλή- Windows Phone 8. Το Lumia 1020 είναι η κορυφαία συσκευή από πλευράς Nokia, χωρίς ωστόσο να τη χωρίζουν τόσα πολλά πράγματα από το Lumia 925, με την -πραγματικά- μοναδική διαφορά τους να είναι το φωτογραφικό κομμάτι και αυτό μόνο στο hardware. Ας ρίξουμε πρώτα μια ματιά στα τεχνικά της χαρακτηριστικά.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Διαστάσεις: 130,4x71,4x10,4 mm
Βάρος: 158 γραμμάρια
Οθόνη: 4,5’’,1280x768 AMOLED (332ppi)
Κάμερα: 41 MPixel (αισθητήρας 1/1,5’’ με τεχνολογία PureView) με Xenon και LED Flash, φακό Zeiss, IOS, 1080p video (ψηφιακό zoom 4x χωρίς απώλειες) /1.2Mpixel
Αποθηκευτικός χώρος: ενσωματωμένα 32GB
Συνδεσιμότητα: 4G/LTE, Wi-Fi 802.11 b/g/n (WiFi Direct, WiFi hotspot), Bluetooth 3.1 με A2DP, NFC
Λειτουργικό σύστημα: Windows Phone 8
Επεξεργαστής: Qualcomm MSM8960 Snapdragon 1.5GHz (διπύρηνος)
Γραφικά: Adreno 225
Μπαταρία: Li-Ion 2000 mAh
Τιμή: €699
Συγκρίνοντας τις διαστάσεις του Lumia 1020 με αυτές του Lumia 925 θα παρατηρήσει κανείς ότι είναι παραπλήσιες. Ταυτόχρονα, τα βασικά υποσυστήματα και οι δυνατότητες των δυο τηλεφώνων είναι ακριβώς οι ίδιες, με το 1020 να είναι σχεδόν ολόιδιο με το 925 και εν τέλει μόνο όταν γυρίσουμε να δούμε την πλάτη του αντιλαμβανόμαστε με το τι έχουμε να κάνουμε. Εμείς στα χέρια μας είχαμε την κίτρινη έκδοση, η οποία είναι αν μη τι άλλο και η πλέον εντυπωσιακή που μπορεί να βρει κάποιος. Δυστυχώς δεν είχαμε τα διάφορα αξεσουάρ που έχει κυκλοφορήσει η Nokia, όπως για παράδειγμα το ειδικό handgrip με την επιπλέον μπαταρία και έτσι αρκεστήκαμε στη τυπική retail συσκευασία, η οποία περιλαμβάνει τα απολύτως απαραίτητα, δηλαδή το φορτιστή και ένα ζευγάρι hands free.
Σχεδιαστικά, το Lumia 1020 ακολουθεί τη φιλοσοφία που έχει χαράξει η εταιρεία εδώ και αρκετά χρόνια, από το N900 και μετά, με στρογγυλεμένες γωνίες και unibody κατασκευή. Οι διαστάσεις του τηλεφώνου είναι σε γενικές γραμμές απόλυτα ικανοποιητικές, αν και το Lumia 1020 έχει μια τάση να γλιστράει από τα χέρι μας. Η πρόσοψη του τηλεφώνου είναι εξολοκλήρου κατασκευασμένη από γυαλί, με το μεγαλύτερο μέρος της να αποτελείται από την οθόνη 4,5’’. Και εδώ συναντάμε την ίδιαAMOLED οθόνη με αναλογίες πλευρών 16:10, κάτι που δίνει στη συσκευή μια λιγότερο candy bar εμφάνιση. Η οθόνη εντυπωσιάζει με την απόδοση του μαύρου και την αντίθεση που πρακτικά φτάνει στο άπειρο, ενώ και χρωματικά εντυπωσιάζει. Η μέγιστη φωτεινότητα που προσφέρει το AMOLED panel είναι στα συνηθισμένα επίπεδα της κατηγορίας (ούτε πολύ ψηλά ούτε χαμηλά), με την απόδοση του panel κάτω από τον ήλιο να είναι πάντως μέτρια και να δημιουργεί πρόβλημα όταν θέλουμε να βγάλουμε φωτογραφίες σε έντονα φωτισμένα μέρη.
Από πλευράς πλήκτρων, όλα τα hardware buttons βρίσκονται στη δεξιά πλευρά, με το power button να βρίσκεται στο μέσο της, από πάνω του συναντάμε το ζεύγος για την αυξομείωση της έντασης του ήχου, ενώ κοντά στην κάτω δεξιά γωνία υπάρχει το ειδικό πλήκτρο φωτογράφισης. Στο κάτω μέρος της συσκευής υπάρχει η θύρα USB για φόρτιση ή σύνδεση με τον υπολογιστή και στο πάνω μέρος η έξοδος ακουστικών καθώς και η θύρα τοποθέτησης καρτών micro SIM. Το Lumia 1020 δε διαθέτει θύρα microSD και έτσι ο κάτοχός της έχει διαθέσιμα για αποθήκευση τα 32GB που προσφέρονται, εκ των οποίων τα ελεύθερα -αρχικά- είναι περίπου 27. Το κακό είναι ότι λόγω τηςτεράστιας ανάλυσης των φωτογραφιών, αν ξεχαστείτε και δεν αδειάσετε τη μνήμη, σε 2-3 μήνες ο αποθηκευτικός χώρος θα γεμίσει εντελώς!
Κάτω από την οθόνη έχουμε τα τρια βασικά πλήκτρα ελέγχου του λειτουργικού για τα οποία έχουμε γράψει αναλυτικά πως λειτουργούν σε προηγούμενες παρουσιάσεις συσκευών με Windows Phone 8 (πχ. HTC 8X). Πάνω από την οθόνη βρίσκουμε τη μπροστινή κάμερα ανάλυσης 1,3Mpixel. Η μεγάληδιαφορά του Lumia 1020 σε σχέση με το 925 βρίσκεται στο πίσω μέρος και συγκεκριμένα στηνκάμερά του. Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με μια κυκλική επιφάνεια, η οποία εξέχει σημαντικά από το υπόλοιπο σώμα του smartphone και περιέχει το φακό, το διπλό σύστημα flash με το μικρόLED και το μεγάλο Xenon και προφανώς τον ίδιο τον αισθητήρα, ο οποίος είναι αυτός που καταλαμβάνει το περισσότερο χώρο. Και αυτό γιατί μιλάμε για ένα αισθητήρα μεγέθους 2/3'', πραγματικά πολύ μεγάλο για κινητό τηλέφωνο, όταν η κορυφαία compact φωτογραφική μηχανήSony RX100 M2 έχει αισθητήρα 1'' και οι περισσότερες απλές compact 1/2.3’’. Στο HTC One, το οποίο έχει επίσης ένα μεγάλο αισθητήρα, το εν λόγω τμήμα έχει διαστάσεις 1/3’’ και είναι πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο του Lumia 1020. Ο συγκεκριμένος PureView αισθητήρας προέρχεται από το Nokia 808 Pureview που είχαμε παρουσιάσει πριν από αρκετό καιρό. Στην περίπτωση του Lumia 1020 είναι ελαφρώς μικρότερος, καθώς αυτός του 808 είναι μεγέθους 1/1.2’’, ωστόσο πλέον είναι τύπου BSI-CMOS και όχι απλός CMOS, δηλαδή χρησιμοποιείται BackSideIllumination, κάτι που βοηθάει τον αισθητήρα να αποδίδει ακόμα καλύτερα κάτω από συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Παραμένει στα 41MPixel που είναι το μέγιστο μέγεθος, αλλά βγάζει φωτογραφίες μεγέθους38MPixel (7728×5368 pixel) με αναλογίες πλευρών 4:3 ή 35Mpixel με αναλογίες 16:9.
Ο φακός που χρησιμοποιεί το Lumia 1020 είναι Zeiss F2.2, 6 οπτικών στοιχείων, ελαφρώς βυθισμένος σε σχέση με το κυκλικό «εξόγκωμα» της πλάτης και ταυτόχρονα καλύπτεται από μηχανικό προστατευτικό, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις compact φωτογραφικές μηχανές. Αξίζει να αναφέρουμε πως ο φακός ενσωματώνει και οπτικό σταθεροποιητή εικόνας, ο οποίος είναι συνεχώς ενεργοποιημένος, κάτι που βοηθάει τόσο κατά τη φωτογράφιση σε περιβάλλον με χαμηλό φωτισμό όσο και κατά την εγγραφή βίντεο όπου μειώνονται αρκετά οι κραδασμοί και έτσι το τελικό αποτέλεσμα είναι περισσότερο ομαλό. Ένα ακόμα πλεονέκτημα που έχει το Lumia 1020 είναι το ειδικό φυσικό πλήκτρο φωτογράφισης που επιτρέπει στο χρήστη να εστιάσει στο σημείο που θέλει με μισό πάτημα και να φωτογραφήσει με πλήρες (πάτημα). Ουσιαστικά, δεν είναι δηλαδή μόνο ο αισθητήρας που κάνει το Lumia 1020 να συμπεριφέρεται σαν μια καλή compact φωτογραφική μηχανή. Όλα τα παραπάνω λειτουργούν αρμονικά χάρη στο software της Nokia, με τις ειδικέςφωτογραφικές εφαρμογές που διαθέτει προς χρήση.
Η σημαντικότερη είναι η Nokia Pro Cam, μια εφαρμογή που δίνει στο χρήστη πολλές χειροκίνητες επιλογές ως προς τη λήψη φωτογραφιών και καταγραφή βίντεο, όπως για παράδειγμα ο χρόνος έκθεσης, το ISO, η ισορροπία λευκού, ακόμα και η εστίαση η οποία μπορεί να γίνει χειροκίνητα κάτι που μόνο το Lumia 1020 (και το Lumia 925) μπορεί να κάνει από όλα τα smartphones. Όλες αυτές οι επιλογές είναι διαθέσιμες μέσα από ένα εύχρηστο περιβάλλον και μπορούν να αξιοποιηθούν κατάλληλα στα χέρια έμπειρων χρηστών φωτογραφικών μηχανών, κυρίως σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Επίσης, η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι και αυτή που μπορεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες του αισθητήρα, καθώς μπορούμε να τη ρυθμίσουμε να βγάζει φωτογραφίες στα 38 ή 34Mpixel (ενώ ταυτόχρονα αποθηκεύεται και λήψη στα 5Mpixel) ή μόνο στα 5Mpixel. Μάλιστα, οι λήψεις στα 5Mpixel χρησιμοποιούν τη τεχνολογία oversampling και πρακτικά αξιοποιούν όλο το μέγεθος του αισθητήρα για να πετύχουν το αποτέλεσμα, κάτι που σημαίνει ότι ειδικά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, είναι καλύτερο, καθώς ο θόρυβος μειώνεται αρκετά. Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχει το Lumia 1020 είναι να κάνουμε zoom έως 4x χωρίς να μειώνεται στο ελάχιστο η ποιότητα αν και στην προκειμένη περίπτωση η φωτογραφία που αποθηκεύεται έχει ανάλυση 5Mpixel. Το zoom λειτουργεί χωρίς απώλειες και κατά τη βιντεοσκόπηση, δίνοντας στο χρήστη μεγέθυνση 4x στα 1080p video και 6x στα 720p video. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υποβοηθείται από το σταθεροποιητή εικόνας, μπορεί να γίνει εξαιρετικά χρήσιμο. Δυστυχώς όμως στο video, η μοναδική χειροκίνητη ρύθμιση που επιτρέπεται είναι αυτή της εστίασης και όλα τα άλλα ρυθμίζονται αυτόματα από το software.
Καθώς το σύστημα φακού/αισθητήρα μπορεί να εστιάσει σε απόσταση έως 15 εκατοστά και σε συνδυασμό με το zoom, το Lumia 1020 μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για macro φωτογραφίσεις. Γενικότερα, οι επιλογές που προσφέρει η συσκευή χάρη και στην εφαρμογή Nokia Pro Cam, είναι αντίστοιχες με αυτές μιας high end compact μηχανής και το μόνο που βλέπουμε εμείς να λείπει είναι η αποθήκευση φωτογραφιών σε μορφή RAW, κάτι που είμαστε σίγουροι πως έχει στα σκαριά η Nokia (ή... η Microsoft). Η ποιότητα των λήψεων που προσφέρει το Lumia 1020 είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή με το αποτέλεσμα να συγκρίνεται άνετα με αυτό των περισσοτέρων compact φωτογραφικών μηχανών. Η λεπτομέρεια που υπάρχει στις φωτογραφίες είναι εξαιρετική ακόμα και στα 5Mpixel, ενώ η απόδοση σε περιβάλλον μέτριου προς χαμηλού φωτισμού είναι κατά πολύ ανώτερη από οποιοδήποτε άλλο smartphone. Ειδικά δε στα χέρια έμπειρων φωτογράφων και με τη χρήση χειροκίνητων ρυθμίσεων, το Lumia 1020 μπορεί να προσφέρει αποτέλεσμα που κανείς δε θα πιστεύει ότι προέρχεται από smartphone. Μάλιστα, το grip που αναφέραμε στην αρχή της παρουσίασής μας προσφέρει και ειδική θέση ούτως ώστε το smartphone να τοποθετηθεί σε τρίποδο, επιτρέποντας έτσι στον κάτοχό του να χρησιμοποιήσει χαμηλές ταχύτητες κλείστρου που φτάνουν στα 4 δευτερόλεπτα και να βγάλει καθαρές βραδινές λήψεις χωρίς πολύ θόρυβο.
Πέρα από την εφαρμογή Pro Cam υπάρχει και η Smart Cam, μέσω της οποίας ο χρήστης μπορεί να βγάλει μια σειρά 10 φωτογραφιών στα 5Mpixel και μετά να επιλέξει τι θα κάνει με αυτές, από το να αφαιρέσει αντικείμενα που ξαφνικά εμφανίστηκαν μέχρι να δημιουργήσει εντυπωσιακές φωτογραφίες, όπου απεικονίζεται ένα κινούμενο αντικείμενο σε όλες του τις θέσεις. Υπάρχουν και άλλες τέτοιες εφαρμογές όπως το Panorama, το Cinemagraph και το Creative Studio. Πρόκειται για αποκλειστικές εφαρμογές για τις συσκευές της εταιρείας, που προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες κατά τη λήψη φωτογραφιών. Δεν είναι μόνο στον τομέα της φωτογραφικής που το Lumia 1020 ξεχωρίζει από πλευράς software, αλλά και γενικότερα, καθώς έρχεται με προεγκατεστημένες δυο πολύ χρήσιμες εφαρμογές, του χάρτες και τον πλοηγό της Nokia. Οι χάρτες της Nokia είναι πολύ καλύτεροι από τους Bing Maps, ενώ ο πλοηγός κάνει εξαιρετική δουλειά και είναι χαρακτηριστικό προστιθέμενης αξίας, καθώς η απόκτηση μια τέτοιας εφαρμογής για οποιοδήποτε smartphone απαιτεί και ένα ανάλογο αντίτιμο.
Στον τομέα των επιδόσεων, τα υποσυστήματα που ενσωματώνει το Lumia 1020 είναι ακριβώς ίδια με αυτά του Lumia 925 και κρίνονται απόλυτα ικανοποιητικά, ειδικά αν αναλογιστούμε το πόσο "ελαφρύ" είναι το ίδιο το λειτουργικό. Στον τομέα της αυτονομίας, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, καθώς ναι μεν η μπαταρία της συσκευής είναι σχετικά μεγάλη στα 2000mAh, ωστόσο λόγω της φύσης της ίδιας της συσκευής, αυτή μπορεί να τελειώνει πολύ γρήγορα αν ο κάτοχος του Lumia 1020 αποφασίσει να το αξιοποιήσει πλήρως σαν φωτογραφική μηχανή. Και πάλι όμως, έρχεται το grip να βοηθήσει καθώς ενσωματώνει δική του μπαταρία, αυξάνοντας -πέρα από τις διαστάσεις- και την αυτονομία.
Φτάνοντας στο τέλος της παρουσίασης, οφείλουμε να βγάλουμε το καπέλο στη Nokia γιατί την ώρα που το brand της για το τομέα της κινητής τηλεφωνίας εξαγοράζεται από τη Microsoft, αυτή δίνει στο κοινό το καλύτερό της smartphone. Το Lumia 1020 είναι ο,τι καλύτερο κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στο χώρο των Windows Phones και γενικότερα ότι καλύτερο όσον αφορά στον τομέα της φωτογράφισης/βιντεοσκόπησης. Τα χρήματα που ζητάει δεν είναι καθόλου λίγα, χωρίς όμως να είναι περισσότερα από αυτά ενός iPhone 5S ή ενός Sony Xperia Z1. Η εμπειρία του λειτουργικού είναι αυτή που θα αποτρέψει πολλούς να το αποκτήσουν, λόγω της έλλειψης πολλών σημαντικών εφαρμογών, αν και πλέον η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει με την έλευση του Instagram και το Vine. Για όσους λοιπόν ψάχνουν ένα high end smartphone που λειτουργεί ταχύτατα και δε χρειάζεται τελευταίας γενιάς τετραπύρηνους επεξεργαστές σε υπερυψηλές συχνότητες για να τρέχει "σφαίρα" και ταυτόχρονα αναζητούν μια συσκευή που θα βγάζει εξαιρετικές φωτογραφίες, το Lumia 1020 είναι αυτό ακριβώς που ψάχνουν. Είναι το αποχαιρετιστήριο "δώρο" σε όλους αυτούς που τόσα χρόνια της βγάζουν το καπέλο για όλες τις τεχνολογικές της πρωτιές. Μετά την εξαγορά της από τη Microsoft δε ξέρουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα τα επόμενα χρόνια.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Διαστάσεις: 130,4x71,4x10,4 mm
Βάρος: 158 γραμμάρια
Οθόνη: 4,5’’,1280x768 AMOLED (332ppi)
Κάμερα: 41 MPixel (αισθητήρας 1/1,5’’ με τεχνολογία PureView) με Xenon και LED Flash, φακό Zeiss, IOS, 1080p video (ψηφιακό zoom 4x χωρίς απώλειες) /1.2Mpixel
Αποθηκευτικός χώρος: ενσωματωμένα 32GB
Συνδεσιμότητα: 4G/LTE, Wi-Fi 802.11 b/g/n (WiFi Direct, WiFi hotspot), Bluetooth 3.1 με A2DP, NFC
Λειτουργικό σύστημα: Windows Phone 8
Επεξεργαστής: Qualcomm MSM8960 Snapdragon 1.5GHz (διπύρηνος)
Γραφικά: Adreno 225
Μπαταρία: Li-Ion 2000 mAh
Τιμή: €699
Συγκρίνοντας τις διαστάσεις του Lumia 1020 με αυτές του Lumia 925 θα παρατηρήσει κανείς ότι είναι παραπλήσιες. Ταυτόχρονα, τα βασικά υποσυστήματα και οι δυνατότητες των δυο τηλεφώνων είναι ακριβώς οι ίδιες, με το 1020 να είναι σχεδόν ολόιδιο με το 925 και εν τέλει μόνο όταν γυρίσουμε να δούμε την πλάτη του αντιλαμβανόμαστε με το τι έχουμε να κάνουμε. Εμείς στα χέρια μας είχαμε την κίτρινη έκδοση, η οποία είναι αν μη τι άλλο και η πλέον εντυπωσιακή που μπορεί να βρει κάποιος. Δυστυχώς δεν είχαμε τα διάφορα αξεσουάρ που έχει κυκλοφορήσει η Nokia, όπως για παράδειγμα το ειδικό handgrip με την επιπλέον μπαταρία και έτσι αρκεστήκαμε στη τυπική retail συσκευασία, η οποία περιλαμβάνει τα απολύτως απαραίτητα, δηλαδή το φορτιστή και ένα ζευγάρι hands free.
Σχεδιαστικά, το Lumia 1020 ακολουθεί τη φιλοσοφία που έχει χαράξει η εταιρεία εδώ και αρκετά χρόνια, από το N900 και μετά, με στρογγυλεμένες γωνίες και unibody κατασκευή. Οι διαστάσεις του τηλεφώνου είναι σε γενικές γραμμές απόλυτα ικανοποιητικές, αν και το Lumia 1020 έχει μια τάση να γλιστράει από τα χέρι μας. Η πρόσοψη του τηλεφώνου είναι εξολοκλήρου κατασκευασμένη από γυαλί, με το μεγαλύτερο μέρος της να αποτελείται από την οθόνη 4,5’’. Και εδώ συναντάμε την ίδιαAMOLED οθόνη με αναλογίες πλευρών 16:10, κάτι που δίνει στη συσκευή μια λιγότερο candy bar εμφάνιση. Η οθόνη εντυπωσιάζει με την απόδοση του μαύρου και την αντίθεση που πρακτικά φτάνει στο άπειρο, ενώ και χρωματικά εντυπωσιάζει. Η μέγιστη φωτεινότητα που προσφέρει το AMOLED panel είναι στα συνηθισμένα επίπεδα της κατηγορίας (ούτε πολύ ψηλά ούτε χαμηλά), με την απόδοση του panel κάτω από τον ήλιο να είναι πάντως μέτρια και να δημιουργεί πρόβλημα όταν θέλουμε να βγάλουμε φωτογραφίες σε έντονα φωτισμένα μέρη.
Από πλευράς πλήκτρων, όλα τα hardware buttons βρίσκονται στη δεξιά πλευρά, με το power button να βρίσκεται στο μέσο της, από πάνω του συναντάμε το ζεύγος για την αυξομείωση της έντασης του ήχου, ενώ κοντά στην κάτω δεξιά γωνία υπάρχει το ειδικό πλήκτρο φωτογράφισης. Στο κάτω μέρος της συσκευής υπάρχει η θύρα USB για φόρτιση ή σύνδεση με τον υπολογιστή και στο πάνω μέρος η έξοδος ακουστικών καθώς και η θύρα τοποθέτησης καρτών micro SIM. Το Lumia 1020 δε διαθέτει θύρα microSD και έτσι ο κάτοχός της έχει διαθέσιμα για αποθήκευση τα 32GB που προσφέρονται, εκ των οποίων τα ελεύθερα -αρχικά- είναι περίπου 27. Το κακό είναι ότι λόγω τηςτεράστιας ανάλυσης των φωτογραφιών, αν ξεχαστείτε και δεν αδειάσετε τη μνήμη, σε 2-3 μήνες ο αποθηκευτικός χώρος θα γεμίσει εντελώς!
Κάτω από την οθόνη έχουμε τα τρια βασικά πλήκτρα ελέγχου του λειτουργικού για τα οποία έχουμε γράψει αναλυτικά πως λειτουργούν σε προηγούμενες παρουσιάσεις συσκευών με Windows Phone 8 (πχ. HTC 8X). Πάνω από την οθόνη βρίσκουμε τη μπροστινή κάμερα ανάλυσης 1,3Mpixel. Η μεγάληδιαφορά του Lumia 1020 σε σχέση με το 925 βρίσκεται στο πίσω μέρος και συγκεκριμένα στηνκάμερά του. Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με μια κυκλική επιφάνεια, η οποία εξέχει σημαντικά από το υπόλοιπο σώμα του smartphone και περιέχει το φακό, το διπλό σύστημα flash με το μικρόLED και το μεγάλο Xenon και προφανώς τον ίδιο τον αισθητήρα, ο οποίος είναι αυτός που καταλαμβάνει το περισσότερο χώρο. Και αυτό γιατί μιλάμε για ένα αισθητήρα μεγέθους 2/3'', πραγματικά πολύ μεγάλο για κινητό τηλέφωνο, όταν η κορυφαία compact φωτογραφική μηχανήSony RX100 M2 έχει αισθητήρα 1'' και οι περισσότερες απλές compact 1/2.3’’. Στο HTC One, το οποίο έχει επίσης ένα μεγάλο αισθητήρα, το εν λόγω τμήμα έχει διαστάσεις 1/3’’ και είναι πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο του Lumia 1020. Ο συγκεκριμένος PureView αισθητήρας προέρχεται από το Nokia 808 Pureview που είχαμε παρουσιάσει πριν από αρκετό καιρό. Στην περίπτωση του Lumia 1020 είναι ελαφρώς μικρότερος, καθώς αυτός του 808 είναι μεγέθους 1/1.2’’, ωστόσο πλέον είναι τύπου BSI-CMOS και όχι απλός CMOS, δηλαδή χρησιμοποιείται BackSideIllumination, κάτι που βοηθάει τον αισθητήρα να αποδίδει ακόμα καλύτερα κάτω από συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Παραμένει στα 41MPixel που είναι το μέγιστο μέγεθος, αλλά βγάζει φωτογραφίες μεγέθους38MPixel (7728×5368 pixel) με αναλογίες πλευρών 4:3 ή 35Mpixel με αναλογίες 16:9.
Ο φακός που χρησιμοποιεί το Lumia 1020 είναι Zeiss F2.2, 6 οπτικών στοιχείων, ελαφρώς βυθισμένος σε σχέση με το κυκλικό «εξόγκωμα» της πλάτης και ταυτόχρονα καλύπτεται από μηχανικό προστατευτικό, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις compact φωτογραφικές μηχανές. Αξίζει να αναφέρουμε πως ο φακός ενσωματώνει και οπτικό σταθεροποιητή εικόνας, ο οποίος είναι συνεχώς ενεργοποιημένος, κάτι που βοηθάει τόσο κατά τη φωτογράφιση σε περιβάλλον με χαμηλό φωτισμό όσο και κατά την εγγραφή βίντεο όπου μειώνονται αρκετά οι κραδασμοί και έτσι το τελικό αποτέλεσμα είναι περισσότερο ομαλό. Ένα ακόμα πλεονέκτημα που έχει το Lumia 1020 είναι το ειδικό φυσικό πλήκτρο φωτογράφισης που επιτρέπει στο χρήστη να εστιάσει στο σημείο που θέλει με μισό πάτημα και να φωτογραφήσει με πλήρες (πάτημα). Ουσιαστικά, δεν είναι δηλαδή μόνο ο αισθητήρας που κάνει το Lumia 1020 να συμπεριφέρεται σαν μια καλή compact φωτογραφική μηχανή. Όλα τα παραπάνω λειτουργούν αρμονικά χάρη στο software της Nokia, με τις ειδικέςφωτογραφικές εφαρμογές που διαθέτει προς χρήση.
Η σημαντικότερη είναι η Nokia Pro Cam, μια εφαρμογή που δίνει στο χρήστη πολλές χειροκίνητες επιλογές ως προς τη λήψη φωτογραφιών και καταγραφή βίντεο, όπως για παράδειγμα ο χρόνος έκθεσης, το ISO, η ισορροπία λευκού, ακόμα και η εστίαση η οποία μπορεί να γίνει χειροκίνητα κάτι που μόνο το Lumia 1020 (και το Lumia 925) μπορεί να κάνει από όλα τα smartphones. Όλες αυτές οι επιλογές είναι διαθέσιμες μέσα από ένα εύχρηστο περιβάλλον και μπορούν να αξιοποιηθούν κατάλληλα στα χέρια έμπειρων χρηστών φωτογραφικών μηχανών, κυρίως σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Επίσης, η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι και αυτή που μπορεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες του αισθητήρα, καθώς μπορούμε να τη ρυθμίσουμε να βγάζει φωτογραφίες στα 38 ή 34Mpixel (ενώ ταυτόχρονα αποθηκεύεται και λήψη στα 5Mpixel) ή μόνο στα 5Mpixel. Μάλιστα, οι λήψεις στα 5Mpixel χρησιμοποιούν τη τεχνολογία oversampling και πρακτικά αξιοποιούν όλο το μέγεθος του αισθητήρα για να πετύχουν το αποτέλεσμα, κάτι που σημαίνει ότι ειδικά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, είναι καλύτερο, καθώς ο θόρυβος μειώνεται αρκετά. Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχει το Lumia 1020 είναι να κάνουμε zoom έως 4x χωρίς να μειώνεται στο ελάχιστο η ποιότητα αν και στην προκειμένη περίπτωση η φωτογραφία που αποθηκεύεται έχει ανάλυση 5Mpixel. Το zoom λειτουργεί χωρίς απώλειες και κατά τη βιντεοσκόπηση, δίνοντας στο χρήστη μεγέθυνση 4x στα 1080p video και 6x στα 720p video. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υποβοηθείται από το σταθεροποιητή εικόνας, μπορεί να γίνει εξαιρετικά χρήσιμο. Δυστυχώς όμως στο video, η μοναδική χειροκίνητη ρύθμιση που επιτρέπεται είναι αυτή της εστίασης και όλα τα άλλα ρυθμίζονται αυτόματα από το software.
Καθώς το σύστημα φακού/αισθητήρα μπορεί να εστιάσει σε απόσταση έως 15 εκατοστά και σε συνδυασμό με το zoom, το Lumia 1020 μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για macro φωτογραφίσεις. Γενικότερα, οι επιλογές που προσφέρει η συσκευή χάρη και στην εφαρμογή Nokia Pro Cam, είναι αντίστοιχες με αυτές μιας high end compact μηχανής και το μόνο που βλέπουμε εμείς να λείπει είναι η αποθήκευση φωτογραφιών σε μορφή RAW, κάτι που είμαστε σίγουροι πως έχει στα σκαριά η Nokia (ή... η Microsoft). Η ποιότητα των λήψεων που προσφέρει το Lumia 1020 είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή με το αποτέλεσμα να συγκρίνεται άνετα με αυτό των περισσοτέρων compact φωτογραφικών μηχανών. Η λεπτομέρεια που υπάρχει στις φωτογραφίες είναι εξαιρετική ακόμα και στα 5Mpixel, ενώ η απόδοση σε περιβάλλον μέτριου προς χαμηλού φωτισμού είναι κατά πολύ ανώτερη από οποιοδήποτε άλλο smartphone. Ειδικά δε στα χέρια έμπειρων φωτογράφων και με τη χρήση χειροκίνητων ρυθμίσεων, το Lumia 1020 μπορεί να προσφέρει αποτέλεσμα που κανείς δε θα πιστεύει ότι προέρχεται από smartphone. Μάλιστα, το grip που αναφέραμε στην αρχή της παρουσίασής μας προσφέρει και ειδική θέση ούτως ώστε το smartphone να τοποθετηθεί σε τρίποδο, επιτρέποντας έτσι στον κάτοχό του να χρησιμοποιήσει χαμηλές ταχύτητες κλείστρου που φτάνουν στα 4 δευτερόλεπτα και να βγάλει καθαρές βραδινές λήψεις χωρίς πολύ θόρυβο.
Πέρα από την εφαρμογή Pro Cam υπάρχει και η Smart Cam, μέσω της οποίας ο χρήστης μπορεί να βγάλει μια σειρά 10 φωτογραφιών στα 5Mpixel και μετά να επιλέξει τι θα κάνει με αυτές, από το να αφαιρέσει αντικείμενα που ξαφνικά εμφανίστηκαν μέχρι να δημιουργήσει εντυπωσιακές φωτογραφίες, όπου απεικονίζεται ένα κινούμενο αντικείμενο σε όλες του τις θέσεις. Υπάρχουν και άλλες τέτοιες εφαρμογές όπως το Panorama, το Cinemagraph και το Creative Studio. Πρόκειται για αποκλειστικές εφαρμογές για τις συσκευές της εταιρείας, που προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες κατά τη λήψη φωτογραφιών. Δεν είναι μόνο στον τομέα της φωτογραφικής που το Lumia 1020 ξεχωρίζει από πλευράς software, αλλά και γενικότερα, καθώς έρχεται με προεγκατεστημένες δυο πολύ χρήσιμες εφαρμογές, του χάρτες και τον πλοηγό της Nokia. Οι χάρτες της Nokia είναι πολύ καλύτεροι από τους Bing Maps, ενώ ο πλοηγός κάνει εξαιρετική δουλειά και είναι χαρακτηριστικό προστιθέμενης αξίας, καθώς η απόκτηση μια τέτοιας εφαρμογής για οποιοδήποτε smartphone απαιτεί και ένα ανάλογο αντίτιμο.
Στον τομέα των επιδόσεων, τα υποσυστήματα που ενσωματώνει το Lumia 1020 είναι ακριβώς ίδια με αυτά του Lumia 925 και κρίνονται απόλυτα ικανοποιητικά, ειδικά αν αναλογιστούμε το πόσο "ελαφρύ" είναι το ίδιο το λειτουργικό. Στον τομέα της αυτονομίας, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, καθώς ναι μεν η μπαταρία της συσκευής είναι σχετικά μεγάλη στα 2000mAh, ωστόσο λόγω της φύσης της ίδιας της συσκευής, αυτή μπορεί να τελειώνει πολύ γρήγορα αν ο κάτοχος του Lumia 1020 αποφασίσει να το αξιοποιήσει πλήρως σαν φωτογραφική μηχανή. Και πάλι όμως, έρχεται το grip να βοηθήσει καθώς ενσωματώνει δική του μπαταρία, αυξάνοντας -πέρα από τις διαστάσεις- και την αυτονομία.
Φτάνοντας στο τέλος της παρουσίασης, οφείλουμε να βγάλουμε το καπέλο στη Nokia γιατί την ώρα που το brand της για το τομέα της κινητής τηλεφωνίας εξαγοράζεται από τη Microsoft, αυτή δίνει στο κοινό το καλύτερό της smartphone. Το Lumia 1020 είναι ο,τι καλύτερο κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στο χώρο των Windows Phones και γενικότερα ότι καλύτερο όσον αφορά στον τομέα της φωτογράφισης/βιντεοσκόπησης. Τα χρήματα που ζητάει δεν είναι καθόλου λίγα, χωρίς όμως να είναι περισσότερα από αυτά ενός iPhone 5S ή ενός Sony Xperia Z1. Η εμπειρία του λειτουργικού είναι αυτή που θα αποτρέψει πολλούς να το αποκτήσουν, λόγω της έλλειψης πολλών σημαντικών εφαρμογών, αν και πλέον η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει με την έλευση του Instagram και το Vine. Για όσους λοιπόν ψάχνουν ένα high end smartphone που λειτουργεί ταχύτατα και δε χρειάζεται τελευταίας γενιάς τετραπύρηνους επεξεργαστές σε υπερυψηλές συχνότητες για να τρέχει "σφαίρα" και ταυτόχρονα αναζητούν μια συσκευή που θα βγάζει εξαιρετικές φωτογραφίες, το Lumia 1020 είναι αυτό ακριβώς που ψάχνουν. Είναι το αποχαιρετιστήριο "δώρο" σε όλους αυτούς που τόσα χρόνια της βγάζουν το καπέλο για όλες τις τεχνολογικές της πρωτιές. Μετά την εξαγορά της από τη Microsoft δε ξέρουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα τα επόμενα χρόνια.
πηγή: enternity.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου